Foto: Guliver Image

Nova mađarska šamarčina Ukrajini: Orban želi ‘blokirati pružanje pomoći’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što su SAD obustavile pomoć Kijevu, Mađarska je predložila da se prepolovi paket Europske unije od 50 milijardi eura za Ukrajinu, prenosi Bloomberg.

Naime, Mađarska je prošlog tjedna priopćila da bi Ukrajini u ovoj fazi bilo dovoljno 25 milijardi eura, tvrde anonimni izvori koji su upoznati s ovim pitanjem.


Mađarska vlada postala je “težak partner, koji pokušava blokirati pružanje pomoći”, tvrdi Bloomberg. Vlada premijera Viktora Orbana podsjetila je na niz otvorenih pitanja između Bruxellesa i Budimpešte, uključujući i nemogućnost da Mađarska pristupi fondovima EU.

Ukrajina uklonila mađarsku ‘OTP banku’ sa svoje ‘liste ratnih sponzora’

Kako bi postigla dogovor sa premijerom Orbanom, EU bi ove godine mogla deblokirati 13 milijardi eura sredstava za Mađarsku, tvrdi jedan neimenovani izvor. Ukrajina je uklonila mađarsku “OTP banku” sa svoje “liste ratnih sponzora”, ispunjavajući još jedan, ključni zahtjev Budimpešte.

‘Gdje je nestao novac?’ Orban upozorava narod EU: Bruxelles traži nove milijarde od država

Fond za Ukrajinu dio je revizije dugoročnog budžeta EU, koji uključuje dodatno financiranje za migracije i najsuvremenije tehnologije, u ukupnom iznosu od 66 milijardi eura.

Europska komisija se nadala da će postići sporazum do kraja ove godine, ali to otežavaju različiti stavovi članica o sveukupnoj reviziji budžeta EU.

Države članice EU trebaju finalizirati neriješene elemente ukrajinskog paketa, uključujući ulogu koju će vlade igrati u njegovom nadzoru i načinu podjele garancija i zajmova, dodaju neimenovani izvori. Mađarska je jedna od zemalja koje pozivaju na stroži nadzor država članica.
Borell: ‘Siguran sam da će SAD preispitati svoju odluku’

Europska komisija tvrdi da će o godišnjim isplatama pomoći Kijevu odlučivati zajedno s vladama, u zavisnosti od doprinosa zemalja.

Guliver

Važnost debate o financiranju EU je porasla nakon što je blokirana vlada SAD, što je onemogućilo slanje pomoći Kijevu od šest milijardi dolara. Predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je republikanske dužnosnike da nastave podržavati Kijev, dodajući da se “ni pod kojim okolnostima ne smije dozvoliti da američka podrška Ukrajini bude prekinuta.”

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell izjavio je u ponedeljak u Kijevu da je siguran da će SAD preispitati svoju odluku.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.