Foto: Srecko Niketic / CROPIX / Ilustracija

Nova droga uzela prve žrtve u Hrvatskoj: Jača je od heroina 50 puta

Autor: I.G.

Kako za RTL poručuje Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče, u Hrvatskoj su nedavno dvije osobe preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfija i 50 puta od heroina.

Riječ je o muškarcima u dobi od 40 godina, a obojica su bili bivši ovisnici koji su se u jednom trenutku i liječili u klinici u Vrapču.


‘Bili su na supstitucijskoj terapiji’

“Riječ je o dugogodišnjim ovisnicima o opijatima koji su kroz određeno razdoblje uzimali heroin, nakon toga bili su na supstitucijskoj terapiji. Mi smo se pribojavali podataka koji dolaze iz Sjeverne Amerike i, nažalost, bez obzira na to što još uvijek nemamo službene toksikološke nalaze, prema navodima obitelji u blizini preminulih su se našla pakiranja fentanila zbog čega je osnova sumnja da se radi o predoziranju fentanilom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom”, rekao je Ćelić.

Foto: Unsplash

Nepomenuo je i da se mogu očekivati i novi slučajevi.

“Mi smo spremni. Vidjevši situaciju problema konzumiranja droga na području Amerike i Kanade, ali i pojedinačnih slučajeva na Baltiku, već smo organizirali određene edukacije kako bismo bili posebno spremni za ovu posebnu podskupinu opijata”, rekao je Ćelić.

‘Svi su izloženi’

Fentanilu mogu biti izloženi svi koji konzumiraju teške droge, kaže.

Slovenci ga nisu platili, sada štrajka glađu: ‘Mogu samo znate gdje, na Mirogoj direktno’

“Svi su izloženi. Najviše su izloženi oni koji kupuju drogu na ulici. Jedan od posebnim problema je da vi možete kupiti kokain koji može biti prošaran fentanilom, gdje su dileri pomiješali da bi dobili viši ovisnički potencijal. Stvaranje ovisnosti na fentanil koji je od 50 do 100 puta moćniji od heroina i morfija i naravno povećava vjerojatnost od brojnih komplikacija. Najveća je komplikacija respiratorna depresija koja nominalno vodi u smrt”, rekao je.
Ćelić kaže da se nikad ne može reći da se radi dovoljno na suzbijanju ove droge.

“Najveća opasnost leži u tome da ga je vrlo teško dozirati i često osoba koja ga kupuje na ilegalnom narko tržištu ne zna što kupuje, ne zna koliko je taj proizvod potentan. Ono što je također opasno je da taj proizvod često miješa s drugim drogama – ili heroinom ili s nekim sintetskim stimulansima”, kaže Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.