Ilustracija

NORMALIZACIJA ODNOSA Saudijska Arabija započela otvaranje prema Židovima

Autor: Hina

Saudijska Arabija nije uspostavila direktne veze s Izraelom već je izabrala drugačiji način normaliziranja odnosa s tom državom i otvaranja prema Židovima, uključujući izbacivanje antisemitskih sadržaja iz školskih knjiga i pozivanje na vjersku toleranciju u molitvama.

Saudijsko kraljevstvo nije slijedilo primjer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina koji su uspostavili službene odnose s Izraelom i tako prekinuli ‘arapski konsenzus’ o normaliziranju odnosa s Izraelom samo pod uvjetom da se prethodno riješi izraelsko-palestinski sukob.

Moćna arapska sila i epicentar islama, Saudijska Arabija shvaća da njezino javno mnijenje, koje je i dalje naklonjeno Palestincima, nije spremno za tu vrst normalizacije odnosa, no odlučila je promijeniti opću sliku o židovima koji su sotonizirani u službenim medijima i vjerskim institucijama.

Školski udžbenici su ne samo židove već i ostale nemuslimane ocrnjivali kao ‘svinje’ ili ‘majmune’, no prijestolonasljednik, princ Mohamed bin Salman odlučio je to promijeniti te je pokrenuo kampanju protiv ekstremizma u obrazovnim ustanovama.

“Vlada je također zabranila blaćenje i vrijeđanje židova i kršćana u džamijama”, rekla je saudijska analitičarka Najah al-Otaibi, dodajući da je takva retorika bila uobičajena u molitvama petkom koje su upućuju muslimanima u cijelom svijetu.

U rujnu prošle godine jedan je propovijednik izazvao pravu medijsku buru podsjećanjem na prijateljske odnose proroka Muhameda sa židovima.

Abdel Rahmane al-Soudaiss, imam Velike džamije u Meki, je u prošlosti izazivao velike kontroverze svojim antisemitskim stavovima.
Mohammed al-Issa, Saudijac na čelu Svjetske islamske lige, u Izraelu je hvaljen jer je sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja nacističkog logora Auschwitza.

Saudijske vlasti također slijede politiku probližavanja Židovima te je u veljači kralj Salman primio jeruzalemskog rabina Davida Rosena, prvi puta u novijoj povijesti ultrakonzervativne kraljevine. Dopustile su i prikazivanje filma o holokaustu na filmskom festivalu koji je u konačnici morao biti otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Televizijski kanal MBC je u lipnju tijekom ramazana emitirao emisiju u kojoj jedna osoba zagovara trgovinske veze s Izraelom i koji je za Palestince rekao da su oni ‘pravi neprijatelji’ jer je ne prestaju vrijeđati Saudijce usprkos političkoj i financijskoj pomoći koju dobivaju od Rijada.
No, kada se radi o uspostavi službenih odnosa s Izraelom, pitanje nije ‘kako’ već ‘kada’, smatra Marc Schneier, američki rabin blizak čelnicima država u Zaljevu.

Prošli tjedan je Arab News, glavni saudijski dnevnik na engleskom, izazvao žustru raspravu na društvenim mrežama nakon što je na Twitteru i Facebooku na hebrejskom čestitao židovsku novu godinu Roš Hašanu.

Taj list je najavio i članke o židovima u Libanonu i o židovskoj zajednici koja je živjela na prostoru današnje Saudijske Arabije.

No, prema anketi javnog mišljenja koju je u kolovozu proveo Institut za bliskoističnu politiku iz Washingtona, velika većina Saudijaca nije sklona sporazumu s Izraelom.

“Tek devet posto Saudijaca podržava trgovinske i sportske veze s Izraelom”, kazao je David Pollock, stručnjak iz spomenutog instituta.

Giorgio Cafiero, direktor instituta Gulf State Analytics, također ističe da uspostava službenih odnosa Izraela s arapskim neizabranim vladama “nije ista stvar kao uspostava mira s arapskim narodima”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.