Foto: Guliver/Ilustracija

Nobelovu nagradu za mir dobila žena koja je u zatvoru: Pozvali vlasti da ju puste na dodjelu

Autor: Dnevno.hr

Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu osvojila je Narges Mohammadi, iranska zagovornica prava žena koja trenutačno služi zatvorsku kaznu u trajanju od 12 godina.

Ova odluka će vjerojatno naljutiti Teheran, a Odbor za dodjelu nagrada pozvao je Iran da oslobodi Mohammadi, jednu od vodećih nacionalnih aktivistica koja je vodila kampanje za prava žena i za ukidanje smrtne kazne.


Čelnica norveškog Nobelovog odbora Berit Reiss-Andersen pozdravila je Mohammadi kao “borca za slobodu”, a započela je svoj govor riječima – na farsiju – “Žena, život, sloboda”, što je jedan od slogana prosvjeda protiv iranske vlade.

Služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru

“Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2023. Narges Mohammadi za njezinu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve”, rekla je.

Osim toga, nagrada je i priznanje stotinama tisuća ljudi koji su prosvjedovali protiv diskriminacije i ugnjetavanja žena u Iranu, rekla je Reiss-Andersen.

Foto: Guliver image/AP Photo/Vahid Salemi

“Samo prihvaćanjem jednakih prava za sve svijet može postići bratstvo među narodima koje je (utemeljitelj nagrade) Alfred Nobel nastojao promicati”, dodala je.

Mohammadi trenutačno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders. Više puta je osuđivana zbog svoje kampanje protiv smrtne kazne, te je više puta zatvarana u samicu. Mohammadi trenutačno služi kaznu od 10 godina i 9 mjeseci pod optužbama za radnje protiv nacionalne sigurnosti i propagandu protiv države.

Također je osuđena na 154 udarca bičem, ali ova kazna vjerojatno do sada nije izvršena. Zabranjeno joj je napustiti državu.

HRVATICI NOBEL ZA MIR! Ambasadorica UN-ova World Food Programme-a pomaže gladima
Pozvali Iran da ju pusti na dodjelu nagrade

Mohammadi je zamjenica čelnice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine te je 19. žena koja je osvojila nagradu staru 122 godine i prva otkako je Maria Ressa s Filipina osvojila nagradu 2021. godine zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 11 milijuna švedskih kruna ili oko 950 tisuća eura, bit će uručena u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je oporukom iz 1895. utemeljio dodjelu nagrada.

“Ova nagrada je prije svega priznanje vrlo važnom radu čitavog pokreta u Iranu, sa svojom neprikosnovenom čelnicom Narges Mohammadi”, rekla je Reiss-Andersen.

“Ako iranske vlasti donesu pravu odluku, oslobodit će je kako bi mogla biti prisutna da primi tu čast (u prosincu), čemu se nadamo.”
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.