Foto: Guliver

NJEMAČKI MINISTAR OPTUŽIO AMERIKANCE ZA VISOKE CIJENE PLINA: ‘Mi smo pokazali solidarnost, sada je rad na njima’

Autor: Dnevno.hr

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck optužio je SAD i druge “prijateljske” države opskrbljivače plinom za astronomske cijene plina, sugerirajući da su profitirali od posljedica rata u Ukrajini.

“Neke zemlje, uključujući prijateljske, ponekad postižu astronomske cijene (svog plina). To je problem o kojem se mora razgovarati”, rekao je njemački ministar gospodarstva u razgovoru s njemačkim novinarima. Habeck je pozvao SAD da pokaže više solidarnosti prema svojim saveznicima u Europi koji prolaze svoje najteže dane, piše CNBC.

“Sjedinjene Države su nas kontaktirale kada su skočile cijene nafte, zbog čega je Europa koristila svoje nacionalne rezerve. Mislim da bi takva solidarnost bila dobra i za smanjenje cijena plina”, rekao je.

CNBC je kontaktirao Bijelu kuću kako bi komentirala Habeckovu izjavu, ali još čeka odgovor.

Habeck, jedan od čelnika njemačke Stranke zelenih, koja je dio koalicijske vlade Olafa Scholza, rekao je da bi EU također trebala učiniti više na rješavanju plinske krize u regiji.

U posljednjih nekoliko mjeseci ruski državni plinski div Gazprom drastično je srezao opskrbu EU, uglavnom zbog međunarodnih sankcija i želje da se kazni Europa. Prije rata u Ukrajini EU je uvozila oko 45 posto svojih zaliha plina iz Rusije, ali sada zbog podrške Ukrajini nastoji stati s uvozom.

Trebamo iskoristiti snagu europskog tržišta’

Habeck je rekao da bi zemlje EU trebale nastupiti jedinstveno kod kupovanja plina, kako ne bi zbog vlastite konkurencije nepotrebno dizale cijene na tržištu.




“Snaga europskog tržišta je ogromna, samo se mora iskoristiti”, kazao je Habeck.

Europa se suočava s teškom zimom, a mnogi predviđaju nestašice plina u cijeloj regiji. Zemlje poput Njemačke su uvelike ovisne o ruskom plinu koji je u Njemačku dolazio preko plinovoda Sjeverni tok 1.

Njemačka je nakon ruske invazije u veljači odbila certificirati plinovod Sjeverni tok 2 vrijedan 11 milijardi dolara, a Sjeverni tok 1 je u međuvremenu postao pijun u pogoršanju odnosa između Moskve i Bruxellesa.




Rusija je tijekom ljeta započinjala i prekidala opskrbu plinom kako ju je bilo volja, iako je kao razlog obustave dostave plina uvijek navodila održavanje i sankcije. Ali onda je opskrba plinom iz Rusije stala u rujnu.

Nakon puknuća plinovoda Sjeverni tok 1 u sumnjivim okolnostima, odnosi između Europe i Rusije su pod sve većim pritiskom.

Rusija je zanijekala da je sabotirala plinovod, a prijavljene su podvodne eksplozije koje su oštetile cijevi na nekoliko mjesta, zbog čega je iz Baltičkog mora izbijao prirodni plin. EU je obećala “snažan” odgovor na napade na njezinu energetsku infrastrukturu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.