Njemačka Vlada: Nema oružja za Saudijce!

Autor: Lucija Kapural

Njemačka je odlučila produljiti embargo na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci, rekao je u srijedu glasnogovornik vlade.”Do 31. ožujka 2020. neće biti odobreni zahtjevi za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju”, bio je precizan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je sugerirala da kani zadržati moratorij, uveden nakon prošlogodišnjeg ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Berlin je svoje stajalište povezao s razvojem rata u Jemenu, koji se smatra neizravnim ratom između Saudijske Arabije i Irana. Koalicijski sporazum između Merkelinih konzervativaca i njemačkih socijaldemokrata isključuje izvoz oružja zemljama koje sudjeluju u tom ratu. Na tome su inzistirali socijaldemokrati.

Vladajuća koalicija se, međutim, podijelila u vezi zabrane izvoza oružja u Saudijsku Arabiju nakon napada na njezina naftna postrojenja. Odgovornost za napade preuzeli su jemenski Huti, koje podržava Iran. Washington i Rijad optužuju Iran da je odgovoran za te napade, no tamošnja vlada to niječe.

“Napadi su pokazali da je samoobrana Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u interesu naše vlastite stabilnosti“, izjavio je vanjskopolitički glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba Juergen Hardt u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Njegov stranački kolega Johann Wadephul ocijenio je da zabrana izvoza naoružanja šteti kako gospodarskim tako sigurnosno-političkim interesima Njemačke. “Njemačkoj su potrebni strateški partneri u regiji. A, pored svih razlika, u te partnere spada i Saudijska Arabija“, rekao je za agenciju Reuters.

SPD pak ustraje u svome protivljenju.”Čini se da je Unija CDU/CSU izgubila svoj vanjskopolitički kompas. Ubojstvo novinara Khashoggija još uvijek nije razjašnjeno, a rat u Jemenu traje nesmanjenom žestinom. Njemačko oružje nema što tražiti u područjima gdje se vodi rat“, bio je rezolutan potpredsjednik zastupničkog kluba SPD-a Soeren Bartol.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.