Foto: Wochit/AFP

NJEMAČKA SVE BLIŽE OBVEZNOM CIJEPLJENJU? O tome bi mogao odlučivati parlament

Autor: Dnevno.hr

Budući njemački kancelar Olaf Scholz založio se u utorak za uvođenje obveznog cijepljenja i najavio da bi o tome mogao odlučivati parlament.

Scholz je to predložio na sastanku s aktualnom kancelarkom Angelom Merkel i predstavnicima saveznih pokrajina.

Zastupnici bi prilikom glasanja bili oslobođeni stranačkog dogovora i glasali bi, što je običaj kod odlučivanja o etički osjetljivim pitanjima, prema individualnom stavu, javlja dpa.

Obvezno cijepljenje od početka veljače?

Scholz, koji bi sljedećeg tjedna trebao biti izabran za kancelara, time je odgovorio na zahtjeve saveznih pokrajina u kojima je na vlasti Unija CDU/CSU i Zeleni, a koje su tražile da se zakonski omogući uvođenje obveznog cijepljenja.

Cijepljenje bi moglo krenuti početkom veljače, saznaje dpa od sudionika sastanka. Predstavnici saveznih i pokrajinskih vlasti trebali bi se ponovno sastati u četvrtak i donijeti konkretne nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Ograničenja za necijepljene

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert najavio je kao mogućnost da u trgovine mogu ući samo cijepljeni i oni koji su preboljeli covid-19. Od toga bi bile izuzete prodavaonice za svakodnevne potrebe i ljekarne.

Također se govori i o ograničenjima kod velikih manifestacija ili okupljanja poput nogometnih utakmica. Kako bi se ubrzalo cijepljenje, moguće je da bi se provodilo i u ljekarnama.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.