Foto: Guliver Image / AP Photo/Francois Mori

NJEMAČKA SPREMA VELIKE PROMJENE ZA STJECANJE DRŽAVLJANSTVA! Uskoro nova pravila, evo što se sve mijenja

Autor: Dnevno.hr

Njemačka planira nova pravila za strane državljane i stjecanje državljanstva.

Naime, stranci koji žive u Njemačkoj više se neće morati odreći svoje putovnice da bi dobili njemačko državljanstvo.

Zahtjev mogu podnijeti nakon samo pet godina boravka u zemlji, prema pravilima koje je izradilo njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

Agencija dpa je na uvid dobila nacrt dokumenta koji je podijeljen granama vlasti, a u koalicijskom sporazumu vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza pristala je 2021. uvesti “moderni zakon o državljanstvu”.

Koji su aspekti reforme?

To bi trebalo uključivati i olakšavanje uvjeta o poznavanju njemačkog jezika za određene skupine i ukidanje testa za stjecanje državljanstva starijima od 67 godina.

Trenutno stranci moraju živjeti u Njemačkoj do osam godina prije nego što mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo.

Prema spomenutom nacrtu, skraćeno razdoblje od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati mogu pokazati da su dobro integrirani.




Djeca rođena u Njemačkoj čiji su roditelji stranci moći će imati dvojno državljanstvo. Promjene su dio opsežne reforme njemačke migracijske i integracijske politike koju provodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već dulje žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana. Državljani Europske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačke putovnice.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.