fbpx
Foto: Europa Press via AP/Guliver

NJEGOVE RIJEČI ORIT ĆE SE IZ ZAGREBA! Ukrajina je htjela da to bude Hrvatska: Svjetska krema stiže u metropolu na samit Krimske platforme

Autor: Dnevno.hr

Zagreb će u utorak biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Sabora. U povodu tog događaja u Hrvatsku će stići predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se sudionicima uživo videovezom.

Ukrajina je sama izrazila želju da Hrvatska bude domaćin povijesnog parlamentarnog samita s obzirom na rat u Ukrajini, sigurnosnu situaciju u zemlji, kao i “partnerstvo i prijateljstvo” Kijeva i Zagreba, kazali su iz Hrvatskog sabora.

S obzirom na veliki broj visokih uzvanika, u ponedjeljak i utorak vrijedit će posebna regulacija prometa u Zagrebu i Velikoj Gorici. U Hrvatsku je već stigao predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk koji je u subotu u Lovranu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićom otkrio spomen ploču ukrajinskom pjesniku Ivanu Franku.


U Zagreb će  doći 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljat će predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. U Zagrebu će biti i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija – Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

Jedanaest država potvrdilo je sudjelovanje video porukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu. Srbija, jedina europska zemlja uz Bjelorusiju koja odbija nametnuti sankcije Rusiji zbog njezine agresije na Ukrajinu, pozvana je na samit, ali se nije odazvala pozivu.

Prijem delegacija u ponedjeljak

Obzirom da rat koji bijesni u Ukrajini te da sigurnosno ovakav događaj nije moguće organizirati tamo, ukrajinski čelnici ljetos su se obratili našim čelnicima sa zamolbom da se samit održi kod nas. Hrvatska je prihvatila te će tako Jandroković uz Stefančuka u utorak biti domaćin ovog iznimno važnog skupa na svjetskoj razini.

Prije samog samita, koji će biti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u ponedjeljak navečer u 20 sati Sabor za pristigle delegacije organizira i večeru dobrodošlice u Westinu. Prije toga će Jandroković u Saboru održati niz bilateralnih sastanka, između ostalog u 15 sati i s Pelosi, trećerangiranom osobom američke državne hijerarhije.

Krimska platforma je novi međunarodni koordinacijski format formiran lani u kolovozu na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodímira Zelenskog čija je osnovna zamisao bila kreirati međunarodni mehanizam kojim bi se okončala ruska aneksija Krima. U međuvremenu je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu, pripojila si i druge njene dijelove, što je ovoj platformi dalo i novu dimenziju.

Pozvana je i Srbija

Do sada su sudjelovanje potvrdile ukupno 53 međunarodne organizacije i države. Uživo dolaze 42 delegacije iz 32 države, od kojih iz pet država dolaze čelnici oba doma. Tako na ovaj skup fizički, osim već navedenih Jandrokovića, Stefančuka i Pelosi, dolaze još 23 predsjednika parlamenata – Albanije, Austrije, Belgije, Cipra, Crne Gore, Češke, Estonije, Gruzije, Irske, Latvije, Lihtenštajna, Moldavije, Norveške, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Švedske, Švicarske i Turske. Iz Finske, Francuske, Irske, Islanda dolaze potpredsjednici parlamenata, iz Italije senator, a iz Luxemburga i Portugala predsjednici ili potpredsjednici Odbora za vanjsku politiku. Stižu i četiri predsjednika parlamentarnih skupština – Vijeća Europe, OESS-a, Interparlamentarne unije i NATO-a dok iz Europskog parlamenta stiže potpredsjednik.
Pozivi su poslani onim državama koje je Ukrajina htjela pozvati. Srbija je dobila pozivnicu, ali se nisu odazvali dok Bjelorusija nije pozvana. Iz Danske i Bugarske su se ispričali zbog unutarnjih političkih okolnosti.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.