Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

NJEGA JE PLENKOVIĆ SMATRAO SVOJIM NAJVEĆIM NEPRIJATELJEM: Nikada nisu pronašli zajednički jezik

Autor: Iva Međugorac

Malo je onih koji su prije dvadesetak dana mogli očekivati da će HDZ premijera Andreja Plenkovića nadmoćno pobjediti na parlamentarnim izborima te da će time biti osigurano ležerno formiranje vladajuće većine istom onome predsjedniku Vlade koji se nerijetko nalazi na meti kritika.

Nisu Plenkovića kritizirali samo iz oporbnenih redova, štoviše, dojam je da se daleko jače sukobljavao sa svojim stranačkim kolegama, svojevrsnim unutatarstranačkim oporbenjacima koji nisu krili nezadovoljstvo Plenkovićevim rukovođenjem, stavljajući pritom naglasak na ideološki smjer u kojem HDZ odlazi gurajući se ka političkom centru.

Da su odnosi u HDZ-u nategnuti potvrdilo se na europskim izborima, nakon kojih je stranačko rukovodstvo progovorilo o opstrukcijama spominjući fantomskog crnog labuda koji im je odnio najavljivani peti mandat.

I tijekom predsjedničkih izbora progovaralo se o opstrukcijama i saboterima koji ispod stola igraju za Miroslava Škoru šteteći stranačkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović. Frakcije u HDZ-u potom su i službeno otkrivene na unutarstranačkim izborima. Opciju za promjene poveo je Miro Kovač, kojemu su se pridružili Ivan Penava, Milijan Brkić, Davor Stier i Tomislav Tolušić. Ova je momčad u srazu s Plenkovićevom ekipom doživjela debakl.

Nakon tih stranačkih izbora Penava se priključuje Škori, Stier staje uz Plenkovića te uspjeva ući u sabor i u ovom, novom sazivu. Kovač pak u tom naumu nije uspio, Tolušić se navodno samoinicijativno povukao iz politike, međutim Brkića više nitko niti ne spominje, on je u potpunosti marginaliziran. ”Njega Plenković smatra svojim ključnim neprijateljem, Brkić i on nikada nisu uspjevali pronaći zajednički jezik. Zapravo, oni to nisu ni pokušavali, budući da je Brkić na samom početku Plenkovićeva mandata u HDZ-u navijestio da ga se ovaj pokušava riješiti potenciranjem afere o višemilijunskim pozajmicama”, podsjeća naš sugovornik iz vladajuće stranke napominjući da je Brkić uistinu bio jedan od najtežih Plenkovićevih protivnika.

”Pokušalo ga se marginalizirati preko afere SMS, ali on se ni tada nije dao, u jednom trenutku činilo se da je njegova takozvana mreža do te mjere razgranata da bi mogla svrgnuti Plenkovića.  Međutim, nakon predsjedničkih izbora postalo je jasno da od toga nema ništa, ljudi su se od Brkića sami počeli distancirati, a kada su na vidjelo izašli rezultati unutarstranačkih izbora postalo je jasno da je to Brkićev kraj. Uz to ovi posljednji parlamentarni izbori potvrdili su da stranka i bez njega može pobjeđivati”, zaključuje naš sugovornik.

POBUNA! PRVA PLENKOVIĆEVA FATALNA GREŠKA: Je li doista ovo učinio?




 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.