Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Nisu stali na HOS-u, pronašli novu metu: Hrvatska obilježja smetaju i u udaljenim kutovima svijeta

Autor: Željko Primorac/7dnevno

Nije nikakva novost da pojedini hrvatski veleposlanici u svijetu slabo poznaju sredine u koje dolaze. Posljedica je to nedostatka formalnog obrazovanja, političkog kadroviranja u diplomaciji, ali i nedostatka elementarnog osjećaja pripadnosti nacionalnom korpusu.

Dodatni problem nastaje kada tako slabo pripremljeni veleposlanici odlaze u snažne i već formirane hrvatske zajednice u svijetu, primjerice u Australiji.


U sudaru s već izgrađenom, očuvanom i etabliranom zajednicom, takvi kadrovi počinju proces utjecaja na unutarnje odnose zajednice. Očito se, prema napucima iz Zagreba, odvija proces discipliniranja hrvatskih iseljeničkih zajednica. Pogađate, opet su sporni HOS, prvo bijelo polje na hrvatskoj povijesnoj zastavi, ali i pozdrav “Za dom spremni” koje hrvatska zajednica u Australiji koristi.

Foto: Vlado Kos / CROPIX/ilustracija

Sve se to događa u hrvatskoj iseljeničkoj zajednici koja je vlastitim sredstvima i entuzijazmom osnovala prvo diplomatsko predstavništvo Hrvatske u svijetu. I nije to bilo 1991. ili 1992., već davne 1977. u Canberri. Dakle, australski Hrvati su doajeni hrvatske diplomacije i današnja RH bi trebala od njih učiti što znači snažno diplomatsko predstavništvo u modernom svijetu, a ne pokušavati preodgojiti tu vrijednu i ponosnu zajednicu.

Hajka se nastavlja

Glavni protagonisti sukoba u Australiji su hrvatska veleposlanica u toj državi Betty Pavelich te donedavni predsjednik jednog od najvećih hrvatskih nogometnih klubova, Melbourne Knightsa, Pave Jusup. Naime, hrvatska zajednica u Australiji nikada nije zaboravila veleposlanici Pavelich činjenicu da se prilikom prošlogodišnje hajke, koja se u dijelu australskih medija povela protiv hrvatskih klubova i nacionalnih obilježja, svrstala na stranu pokretača hajke.

Veleposlanica Betty Pavelich (druga s lijevo) na veleposlaničkoj večeri Foto: Vladimir Ivanov/CROPIX

Prošle godine je hrvatski klub Sydney United, nekadašnji Sydney Croatia, igrao finale australskog kupa. Klub je ostvario fantastičan uspjeh na krilima euforičnih hrvatskih navijača. Pjesma, zastave i kolone hrvatskih navijača koje su se kretale ulicama australskih gradova bile su popraćene brojnim medijskim napisima. Naravno, bilo je i onih kojima hrvatska nacionalna obilježja smetaju i u udaljenim kutovima svijeta.

Napadi na hrvatsku zajednicu i Sydney United krenuli su iz dijela srpske zajednice koja egzistira u toj državi. Upravo su oni pokrenuli hajku na Hrvate kao na zajednicu koja koristi fašističke simbole na sportskim natjecanjima. Umjesto da hrvatsko veleposlanstvo u Australiji stane u obranu hrvatske zajednice i navijača, ono se priključilo hajci te je osuđivalo isticanje hrvatskih nacionalnih simbola.

Sukob između veleposlanstva i hrvatske zajednice nastavio se i ovih dana na hrvatskom nogometnom turniru koji se tradicionalno održava u Australiji. Veleposlanica Pavelich još je jednom pokušala disciplinirati i preodgojiti hrvatsku zajednicu u Australiji pa ih je upozorila kako moraju čuvati reputaciju Hrvatske kao “modrene, progresivne i tolerantne zemlje”. “Moramo izbaciti politiku i ideologiju iz igre. Moramo raditi zajedno kako bismo zaštitili ugled naših klubova, naših igrača i naše domovine“, istaknula je, između ostaloga, veleposlanica RH u Australiji.

Foto: Pave Jusup/Twitter

Nizanje optužbi

Ponukan ranijim istupima hrvatske veleposlanice, ali i govorom koji je u hrvatskoj zajednici doživljen kao uvreda i podcjenjivanje, snažno je reagirao Pave Jusup, donedavni predsjednik hrvatskog nogometnog kluba Melbourne Knights. Jusup je hrvatskoj zajednici u domovini i Australiji uputio oštar dopis u kojem je prozvao veleposlanicu Pavelich. Ovom prilikom objavljujemo njegovo reagiranje.
“Bio sam na gala večeri u povodu Hrvatskog nogometnog turnira u Adelaideu prošlog tjedna. Na moje iznenađenje, veleposlanica Republike Hrvatske u Australiji, gđa Betty Pavelich, iskoristila je svoj govor na toj večeri kako bi jednostavno rečeno nastavila baviti se stranim uplitanjem u našu zajednicu. Gđi Pavelich ovo nije prvi put. Prošle godine, na upit novinara o optužbama na račun sydneyske Croatije – veleposlanica nije dala komentar koji bi umirio bilo kakve optužbe koje su bile uperene protiv cijele zajednice.

Godinu dana poslije – veleposlanica bez ikakvih problema spominje u svom govoru kako je bilo fantastično vidjeti sydneysku Croatiju u finalu kupa Australije. Gđa Pavelich naglasila je kako moramo ‘očuvati pozitivan ugled stvorenog hrvatskog brenda koji se veže uz crveno-bijele kvadratiće i držati nogomet izvan politike kako bismo zaštitili ugled naše zajednice, ne samo u Australiji i Novom Zelandu nego i u cijelom svijetu, gdje je Hrvatska poznata kao moderna, napredna i tolerantna država’.

Šef SOA-e najavio zaoštravanje odnosa sa Srbijom, a ni na Bosnu ne gleda s mirom

Ono što gospođa Pavelić ne shvaća jest to da je hrvatska zajednica u Australiji izgradila ugled Hrvatske i samih Hrvata. Taj ugled nije razvila Republika Hrvatska, već hrvatski iseljenici i njihovi potomci u Australiji. Naša povijest počinje 1950-ih i proizlazi od onih koji su se prvi naselili u Australiji, prokrčili put, formirali našu zajednicu, njezine klubove i organizacije i neumorno radili na prihvaćanju od vlada, medija i javnosti u cjelini.
Jako ljuti

Vrlo je neiskreno da veleposlanica javno zauzima stav koji je u suprotnosti sa zajednicom u Australiji i da promiče ideje koje nisu u skladu sa stajalištima zajednice.”

“Bio sam osobno oklevetan u nizu članaka novina The Age ranije ove godine. Kao građanin Republike Hrvatske, nisam dobio nikakav kontakt od veleposlanstva ili konzulata u vezi s ovim člancima. Naša diplomacija je bezobzirno iznijela službene komentare iz kojih se, između redaka, može zaključiti kako se članovi naše zajednice bave ekstremističkom politikom.

Promijenite doba, promijenite ime države, a svi znamo tko se tako ponašao u prošlosti prema nama. Moram naglasiti da je Australija slobodna i demokratska država u kojoj su Hrvati uvijek nastojali poštovati zakon i pridonositi društvu. Hrvati kao etnička skupina prema državnim statistikama imaju najveću stopu posjedovanja kuća i najnižu stopu nezaposlenosti. Mi smo građani koji poštuju zakon, marljivi radnici koji su jednako predani Australiji i Hrvatskoj. Međutim, imamo demokratsko pravo na samoorganiziranje i promicanje naše kulture, povijesti i tradicije unutar australskog zakona. U kontekstu govora gđe Pavelich u kojem je promišljala kako bi jedine slike u hrvatskim klubovima trebale biti one naših nogometnih heroja – bila je jasna poruka svima u hrvatskoj zajednici – želimo vašu povijest obijeliti jer to odgovara Republici Hrvatskoj.

Nikada nijedna istaknuta hrvatska osoba nije bila angažirana na javnoj i osobnoj razini u ekstremističkoj fašističkoj politici na lokalnoj razini, bilo u dogovoru s drugim manjinskim zajednicama ili šire. To je zbog jednostavne činjenice da je naš kolektivni pogled na to povijesno doba vezan uz njegovu simboliku u odnosu na povijest hrvatske borbe za slobodu.”

Jako razočarani

“Konačno, komentar gospođe Pavelich da je Hrvatska moderna, progresivna i tolerantna zemlja samo je zvižduk za bivše jugoslavenske struje unutar naše zajednice. Članci u novinama The Age koje sam ranije spomenuo također su sadržavali komentare koji se između redaka mogu čitati kao razočaranje što naše hrvatske institucije i imovinu u Australiji kontroliraju ljudi sa stavovima koji nisu u skladu sa službenom Vladinom politikom Republike Hrvatske. Možemo li uskoro očekivati daljnje uplitanje hrvatskih diplomata u pokušaj postavljanja simpatičnijih čelnika naših klubova?

Foto: V. Dugandzic/CROPIX/ilustracija

Moja poruka za gospođu Pavelich je da ostane pri radu u diplomaciji na međuvladinoj razini. Ako ne može prisustvovati društvenim događanjima i razumjeti i poštovati naš stav, onda je bolje da ne prisustvuje. Također je dužnost svih nas da shvatimo da diplomatskim kanalima Republika Hrvatska vrši pritisak kako bi se potkopali klubovi i organizacije naše zajednice te da ne želimo biti uvučeni u ovu raspravu jer naši stavovi nisu za raspravu. Imamo privilegij jer smo slobodni kao zajednica u Australiji više od 70 godina. Svi mi težimo budućnosti u kojoj Republika Hrvatska potpuno prihvaća sve svoje građane i njihove stavove, povijest i okolnosti”, zaključio je Jusup.

Autor:Željko Primorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.