fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘NISU SE NAŠI VOJNICI ŠKOLOVALI DA VODE TUĐE RATOVE’! Predsjednik Milanović ne odustaje od svog stava: ‘Ako ovo nije rat, onda ni Hrvatska nije bila u ratu’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, danas boravi u Splitu.

Na Ekonomskom fakultetu je Milanović prisustvovao sjednici Ekonomskog savjeta Predsjednika Republike pod nazivom „Analiza ekonomske situacije u 2022. u Republici Hrvatskoj i očekivani ekonomski trendovi u sljedećoj godini“.

Nakon toga je studentima Ekonomskog fakulteta u 13 sati održao predavanje na temu „Geopolitika i posljedice za ekonomiju“.


Ponovio je svoje stavove u vezi obuke ruske vojske na tlu Hrvatske. Kazao je kako neće dopustiti da se hrvatsku uvuče u rat. Novinari su ga pitali kako komentira izjavu premijera Plenkovića koji je zgrožen Milanovićevim stavom.

“Neću dopustiti da se Hrvatsku uvuče u rat”

“Zgroženost ucviljene babe. Ma ja sam zgrožen što je on kralj lopova, a on je zgrožen time što sam rekao da neću dopustiti da se Hrvatska uvuče u rat. Mi smo u ratu preko NATO-a s Rusijom”, ponovio je Milanović.

“Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove. Ovo nije u našem dvorištu. Ponašamo se civilizirano to je sve. Ako ovo nije rat, onda ni Hrvatska nije bila u ratu. Ovaj rat nije nikad objavljen, ali je rat koji je vojnički izazvala Rusija, a Zapad se formirao u svemu osim u tome da šalju ljude”, kazao je Milanović u izjavi za medije osvrćući se na navode Politica da se Hrvatska ponudila za domaćina obuke ukrajinskih vojnika.

Dodao je da Hrvatska, dok je on vrhovni zapovjednik, neće sudjelovati u ovom ratu.

“Hrvatska, dok sam ja predsjednik neće sudjelovati u tome. Hrvatska će pokloniti Ukrajini 14 helikoptera? Što ćemo dobiti zauzvrat? To košta. Traže moje mišljenje, a o tome ne odlučujem. Od mene nećeš dobiti pro forma mišljenje dok mi o tome ne daš sve podatke. A on je zgrožen? Ja nisam zgrožen, Plenkovićevo ponašanje je dosljedno….on dolazi kao frustrirani čača, dođe doma, izbeštima ženu…”, ponovio je.

Kaže i da onaj tko glasa za obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj nije normalan. “Ja ne želim da se naša vojska veže aktivno s tim. Ja ne dam. Neće moći zvat ću djecu”, rekao je. Napomenuo je i da gleda interes Hrvatske.
“Plenković je kralj lopova”

Ponovio je svoju izjavu da Plenković dolazi kao kralj lopova. “Namjestio je hrvatske sinove da opstruiraju sustav, a bavio bi se obukom vojske, a u biti se želi nekome dopast. Mora doć doma i izbeštimat ženu, to su takvi tipovi”, kazao je Milanović o Plenkoviću.

“Nekada kada bi netko nekoga optužio da je ruski čovjek, dobio bi metak. Plenković se služi metodama UDBA-e”, kaže predsjednik.

“Teoretski je moguće da me zaobiđu dvotrećinskom većinom, ali na meni je da upozorim na retardiranost takve politike. Tko glasa za to, za mene nije normalan u ovom situacija. Ukoliko hrvatski instruktori, koje nemamo ni za sebe, krenu učiti vještinama Ukrajince koji već osam mjeseci krvavo ratuju i imaju znanje veće od Amerikanaca bilo gdje, tu govorim o smislu ove parade. To je farsa. Politički gledano, ne želim da se Hrvatska vojska aktivno veže s tim”, dodao je Milanović.
“Rusi neka pišu što žele”

Novinari su ga pitali i u vezi natpisa ruskih medija koji ga hvale zbog ove odluke.

“Rusi neka pišu što žele. Ja gledam hrvatski interes. Ovi ljudi s kojima sam danas razgovarao ne smiju biti opterećeni bilo kakvim ratom. Rat se vodi na teritoriju treće države, koja nije članica NATO-a, novcem i opremom sredstvima dviju najvećih članica NATO-a, ali i ostalih, dalje od toga neće moći”, poručio je.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.