Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

‘NISMO BAŠ U FAZI UKRAJINSKOG ULASKA U NATO’ Božinović otkriva surovu istinu: ‘Ne bih bio optimist da je to u kratkom vremenu uopće moguće’

Autor: M.P.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je istaknuo kako se angažman EU-a i NATO-a, posebno u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, svodi upravo na zaštitu demokracije.

Božinović je na zagrebačkom Jarunu, gdje je svečano obilježen Dan policije, novinarima odgovarao i na pitanja vezana uz sinoćnji prosvjed Radničke fronte ispred središnjice HDZ-a.

Tamo, je, podsjetimo, u jednom trenu HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica došao s ukrajinskom zastavom kako bi se usprotivio tome što RF u Saboru jedini nije podržao deklaraciju s osudom ruske agresije na tu državu.

Istaknuo je da je njegov stranački kolega na taj prosvjed došao i zbog toga što se u isto vrijeme u središtu Moskve održavao skup potpore autokratskom ruskom režimu koji je izvršio agresiju i na kojemu se slavila činjenica da je prisilno anektiran dio teritorija suverene zemlje.

Nismo u fazi ulaska Ukrajine u NATO

Upitan smatra li da bi ulazak Ukrajine u NATO predstavljao opasnost u ovo vrijeme, Božinović je rekao kako se u taj vojni savez ne ulazi tako da se samo izrazi želja, već mora postojati jednoglasna odluka svih članica te ispune potrebni kriteriji, “tako da mislim da nismo u toj fazi”.

Na pitanje znači li to da u ovom trenutku nema šanse za ukrajinski ulazak u NATO, odgovorio je: “Pa ja ne bih bio optimist u smislu da je to u kratkom vremenu uopće moguće”.

Naglasio je kako je angažman i članica EU-a i NATO-a na zaštiti demokracije, s obzirom da jedan autokratski režim želi zauzeti teritorij druge zemlje ili drugih zemalja, čemu se demokratski svijet protivi na način da pomaže one koji su žrtve takvih napada.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.