Željko Hajdinjak/ CROPIX

‘Nisam ubila svoju sestru. Ostala sam bez nje i jako mi je teško’, i dalje tvrdi Smiljana Srnec

Autor: Sanja Plješa

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas se nastavlja suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je u ljeto 2000. godine ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu, u kojem je neotkriveno ležalo 19 godina.

Prema nalazu psihijatra, pročitanom u srijedu na varaždinskom Županijskom sudu, Smiljana Srnec nije bila psihički bolesna u vrijeme kada je, prema optužnici, ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njeno tijelo sakrila u zamrzivač.

Riječ je o vještačenju psihijatara iz Klinike Vrapče pročitanom u nastavku suđenja nakon čega je sudsko vijeće ispitalo još nekoliko svjedoka.

Danijela Herceg, Melita Sečan Hrastić i Tomislav Pintarić prvi su svjedoci obrane Smiljane Srnec koje je sudac Tomislav Brđanović odlučio pozvati na varaždinski sud kako bi pokušao saznati nešto više o životu i navikama ubijene Jasmine Dominić tijekom studija u Zagrebu.

Herceg i Sečan Hrastić su Jasminine prijateljice s Fakulteta političkih znanosti, a jedna od njih s ubijenom je išla i u Gimnaziju u Varaždinu.

Što se tiče Pintarića, on je Palovčanin, poznanik Smiljanina supruga Ivana Srneca, ali i svjedoka Dražena Palfija, kojega Smiljana optužuje za laganje. Sva trojica su keramičari.

Svjedoci uglavnom nemaju saznanja o Jasmininom privatnom životu




Na klupu za svjedoke prvi je sjeo Tomislav Pintarić, koji je radio s Ivicom Srnecom, suprugom optužene. Na suđenju prije nekoliko mjeseci svjedok Dražen Palfi naveo je da je okrivljena nekoliko puta koristila osobnu iskaznicu ubijene te tako otišla u Mađarsku, a Pintarić je ustvrdio da nije govorio istinu jer se na Uskrs 2001. Palfi i Smiljana Srnec uopće nisu ni poznavali.

Sudac Tomislav Brđanović upitao je svjedoka govori li Palfi inače istinu, na što je ovaj odgovorio potvrdno, ali i dodao da to nema veze s ovim slučajem.

Jasminina srednjoškolska kolegica Danijela Herceg ubijenu je opisala kao mirnu djevojku. “Ona je upisala politologiju, ja novinarstvo, ali nismo se intenzivno družile”, kazala je Herceg.




Na pitanje suca zna li što o njezinom privatnom životu, Herceg je odgovorila da nema nikakvih saznanja. Na pitanje obrane kada ju je zadnji put vidjela, svjedokinja je odgovorila da je to bila posljednja godina srednje škole, odnosno 1996. Dodala je kako pretpostavlja da su se susrele na fakultetu, ali da se određene situacije i vremenskog razdoblja ne sjeća. Ne sjeća se Jasmine niti na petoj godišnjici mature, kao ni na maturalnoj večeri.

Posljednja je svjedočila Melita Sečan iz Male Subotice, profesorica povijesti, hrvatskog jezika i književnosti, koja poznaje Jasminu, Smiljanu i njihovu majku Katarinu, a s Jasminom je išla u srednju školu.

“Zajedno smo putovale, bile smo prijateljice u školi. Znam da je živjela u Palovcu, da su roditelji radili u inozemstvu, a o detaljima ne znam”, kazala je Sečan i dodala da su se nakon mature 1996. vidjele tek na putovanjima u vlaku, ali nisu imale snažniji odnos.

Sečan je kazala i kako je 2001. bila proslava petogodišnjice mature, a Jasmina tada nije došla. Na fotografiji maturalne večer nije mogla prepoznati Jasminu Dominić.

Suđenje se nastavlja sutra u podne kada će biti ispitani vještaci koji su dali dopunski psihijatrijski nalaz.

Smiljana Srnec (46) optužena je da je svoju sestru Jasminu Dominić, rođenu 1977. ubila u ljeto 2000. s najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu, nanijevši joj višestruke prijelome kostiju u području glave od kojih je preminula te da je tijelo potom sakrila u zamrzivač.

Jasminin nestanak prijavljen je 2005. a međimurska policija 16. veljače prošle godine zaprimila je dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u obiteljskoj kući Dominićevih, pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana uhićena je Smiljana Srnec koja se otada nalazi u pritvoru.

‘Nisam ubila svoju sestru’

Podsjetimo, Srenc je sredinom svibnja  iznijela svoju obranu na sudu i ustvrdila da nije ubila svoju sestru Jasminu čije je tijelo prošle godine.

“Nisam ubila svoju sestru. Ostala sam bez nje i jako mi je teško”, kazala je vidno uzrujana Srnec.

“Pijem tablete za smirenje otkad je nestala. Bile smo si dobre, pomagale smo si, voljela sam je i uvijek ću je voljeti. Nikome iz obitelji ne bih naudila, nikako”, rekla je Srnec te dodala da je većina svjedoka zlonamjerno iznosila neistine, a one koje je predložila kao obranu sud nije prihvatio.

“Ne želim odgovarati za nešto što nisam učinila”.

Srnec je navela da su 15. veljače prošle godine, u petak, odlučili maknuti staru škrinju ispod stubišta u hodniku, koju je bilo jako teško pomaknuti, jer je bila puna leda te su ju nastavili prazniti u subotu, kada je i prijavljen pronalazak mrtvog tijela.

Za plastičnu vreću i najlonske čarape, u koje je bila zamotana žrtva, a na kojima su nađeni tragovi i pokojne Jasmine Dominić i optužene Smiljane Srnec, rekla je da su predmeti koji su obje upotrebljavale u kućanstvu.

Srnec je ustvrdila da su se policijski službenici loše odnosili prema njoj i suprugu za vrijeme istrage nakon prijave Jasmininog nestanka 2005. godine te da je policijski inspektor njezinom suprugu nakon razgovora rekao “da je glup što se nije riješio baba iz kuće kad je imao priliku”, navodno misleći na Smiljanu i njenu majku. Dodala je i da se njezine maloljetne kćeri boje policije.

“Ne želim odgovarati za nešto što nisam učinila. Ne želim biti žrtva ni da moja djeca budu žrtve zbog zlobe i pokvarenosti. Više ne želi odgovarati na pitanja”, završila je Smiljana Srnec svoju obranu.

Suđenje Smiljani Srnec koje je počelo u listopadu prošle godine prekinuto je 21. siječnja, kada se obrana žalila na odluku sudskog vijeća da se ne izdvoji zapisnik o očevidu, za koji su tvrdili da je nezakonit.

Smiljana Srnec, rođena 1974. optužena je da je svoju tri godine mlađu sestru ubila u ljeto 2000. s najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu, nanijevši joj višestruke prijelome kostiju glave od kojih je preminula te da je tijelo potom sakrila u zamrzivač.

Jasminin nestanak prijavljen je 2005. a međimurska policija je 16. veljače prošle godine zaprimila dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u obiteljskoj kući Dominićevih, pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana uhićena je Smiljana Srnec koja se otada nalazi u pritvoru.

ŠOKANTNO PRIZNANJE: Smiljana Srnec cimericama u zatvorskoj ćeliji: ‘Dobila je ono kaj je zaslužila’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.