Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘NISAM PRIMIJETIO NI KAD JE BIO, NI KAD JE OTIŠAO!’ Milanović izbjegao Mirogoj, došao na Jarun, Banožić se hrabro na njega obrušio: ‘Neka kaže što je on učinio’

Autor: Dnevno.hr

Nije prvi put da su se predsjednici Vlade i Republike mimoišli, kao što su opet danas, na proslavi Dana Hrvatske vojske.

Na Mirogoju je uz šefa vojske bio predsjednikov savjetnik, a uz premijera ministri. Odali su počast poginulim braniteljima.

Andrej Plenković je otišao i do Kranjčevičeve ulice, kod spomen ploče gdje se vojska prije 32 godine prvi puta postrojila, a predsjednika Zorana Milanovića nije bilo.


Plenković: Mi smo tu. Gdje trebamo biti. Kao i inače

On pak, nije došao niti na svečanu akademiju, gdje je u njegovo ime stigao savjetnik Ivica Olujić. Prema protokolu je bilo planirano da govori – ali nije htio.

Lica bivših HDZ-ovih ministara obrane sjedila su u prvim redovima, ali ne i SDP-ova. Pozivnica je pozvana svima.

Na pitanje je li danas jedan od onih dana kada bi trebali biti zajedno, Plenković je odgovorio:

“Mi smo tu. Gdje trebamo biti. Kao i inače. ”

Razna mimoilaženja

Milanović je jutarnji program preskočio, ali nije Jarun. Tamo je odgledao vježbu, a pored mikrofona je samo prošao. Suradnje s vladom evidentno nema.

“Nije dobro da se pojedina imena koja se u sustavu trebaju popuniti stoje više od godinu dana kod njega na stolu jer ih ne želi potpisati. Milanović kada je bio premijer imao je priliku učiniti za vojsku sve. Nije učinio ništa. Danas kada nema tu priliku zna sve što bi trebao“, kazao je ministar obrane Mario Banožić.
S ministrom Banožićem i na Jarunu se mimoišao, a rođendan vojske predsjednik je proslavio u petak.

“Zalagat ću se za razum, suradnju ali i skepsu kada su u pitanju velike riječi koje se tiču velikih stvari koji se tiču događaja kamo naš pogled ne doseže i gdje naše uho ne čuje“, kazao je tada predsjednik.

Ove riječi iz Vlade nitko nije čuo jer tada na Pantovčaku, pak, nije bilo njih.
‘Nisam primijetio ni kad je bio, ni kad je otišao’

No, nakon polaganja vijenaca ministar obrane Mario Banožić bio je nešto razgovorljiviji, pa je napao predsjednika Zorana Milanovića, osvrnuvši se na tvrdnje Milanovića da HV-u nedostaje opreme i naoružanja. Kazao je da je Milanović “kao premijer imao priliku učiniti za vojsku sve, a nije učinio ništa, a danas, kad nema tu priliku, sve zna”. Za RTL je zatim izjavio da danas nije izbjegavao predsjednika.

“Naravno da ne, cijeli dan imam obveze, kao što sam imao u subotu i petak. Imamo svoj raspored i program. Nisam primijetio ni kad je bio ni kad je otišao”, rekao je Banožić na pitanje je li namjerno izbjegavao Milanovića.

Na pitanje je li smiješno što Milanović jutros nije bio na svečanoj akademiji, odgovara: “Što se tiče svečane akademije, dobio je poziv uredno, nije se odazvao. Poslao je izaslanika. Za razliku od njega, nisam dobio poziv na Pantovčak.”

‘Neka kaže što je on učinio’

Na pitanje novinara ispašta li zbog njihovih nesuglasica vojska, Banožić je rekao da ne ispašta.

“Vidite po svim našim izjavama i onome što se prikazuje u javnosti, a to je rad na modernizaciji i opremanju HV-a, rad na razvoju vojnika i vojnikinja da budu zadovoljni. A i da oni koji trebaju ući u sustav uđu s ciljem jasnog razvoja. Nema nikakvih problema što se nas tiče. Milanović ima jedan dio koji mu proizlazi iz Zakona…”, rekao je ministar.

Osvrnuo se i na Milanovićeve optužbe da HV-u nedostaje opreme. “Kad bih krenuo nabrajati, jasno ću nabrojati što se nabavilo u mandatu vlade Plenkovića, bivšeg ministra Krstičevića i mene, a on neka nabroji što je učinio kao premijer za vrijeme svog mandata”, ponovio je Banožić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.