Foto: Patrik Macek/PIXSELL

‘NISAM ČUO POZIVE NA TERORIZAM’ Grmoja zagrmio na policiju i Stožer: Plenković bi zabranio i Božić kada bi mu to naložili

Autor: D.V

Uhićenja organizatora prosvjeda protiv covid potvrdi, kao i samu mjeru Stožera, komentirao je Nikola Grmoja, koji i sam sutra kreće u prikupljanje potpisa za referendum o ovom gorućem pitanju. Policija je u petak objavila kako su organizatori poticali na terorizam, no Mostovac se s njima ne slaže.

”Ja nisam čuo nikakve pozive na terorizam ili bilo što takvo. Znam da su na prosvjedima koji su bili na Markovom trgu policajcima dijelile ruže, tako da bilo što nasilno ili što bi išlo u smjeru rušenja institucija ove države, mi to ne možemo podržati. Zato smo i krenuli s referendumom, želimo nezadovoljstvo koje je očito i koje postoji, kanalizirati kroz institucije, na demokratski način”, rekao je Grmoja za RTL.

Uvjeren je da će, ako se skupi dovoljan broj potpisa, Ustavni sud i stav vladajuće većine prema referendumskim inicijativama biti drugačiji, a napomenuo je i kako je sastav Ustavnog suda sastavljen trgovinom unutar Hrvatskog sabora između HDZ-a i SDP-a.

Mjere sulude i represivne

Smatra kako je referendum jedini način da se zaustavi ”ludilo kojem svjedočimo”. Kazao je kada su u pitanju EK preporuke i stroge mjere, da bi ”Plenković zabranio i Božić kada bi mu to naložili”, a podsjeća i da je ministar Božinović svojedobno rekao da Hrvatska neće uvoditi COVID potvrde, no dogodilo se suprotno.

Mjere Grmoja opisuje kako sulude i represivne, pa istaknuo kako se u kafiće, kockarnice i shopping centre može bez COVID potvrde, no u knjižnice ne.

”Hvalimo se da je Hrvatska zemlja znanja, ili da bi barem trebala biti zemlja znanja, a naši studenti moraju plaćati testiranje,dok njihovi profesori ne trebaju. Ove mjere zasigurno ne pridonose zaustavljaju širenja zaraze, nego pridonose tenzijama u društvu, koje nažalost mogu dovesti i do nasilja. To je zadnje što bismo mi htjeli, zato želimo sve nezadovoljstvo kroz institucije na referendumu usmjeriti u pravom smjeru”, kazao je Grmoja i pozvao sve građane da potpišu inicijativu.

Zaključio je kako se treba vratiti povjerenje u donosioce odluka, a Stožer se kompromitirao i ‘progašavao da virusa nema kad im je odgovaralo’. Time su, tvrdi, posve izgubili vjerodostojnost i cilj je referenduma ukinuti stožerokraciju i odluke donositi širokim konsenzusom.




Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.