fbpx
Foto: Unsplash, Bozidar Vukicevic / CROPIX, Ilustracija

‘NIKAD IM NE RECI NE, NEMA ALI’ Hrvatica Martina otkrila što radi na jahti za bogataše: ‘Dobila sam 10.000 eura na ruke, ali i puno darova’

Autor: Dnevno.hr

Malo tko je doista upoznat s poslom hostese na jahti. Relativno je to novo zanimanje, a već na spomen riječi hostesa u mnogima se bude svojevrsne predrasude. A što se na skupocjenim luksuznim plovilima doista događa otkrila je za britanski Daily Mail Hrvatica Martina koja je u ovom poslu dvije godine.

“Ponekad gosti žele stvari koje ne možete ni zamisliti. Uglavnom im ispunimo želju, ali ako ne, uvijek pronađemo alternativno rješenje”, započela je svoju priču Martina koja trenutačno radi na 48 metara dugoj jahti M/Y Freedom koja plovi Jadranom. “Barka” je to koja može primiti 22 gostiju, ima kino dvoranu, teretanu, bazen, hidromasažnu kadu, sobu za masažu i veliki izbor igračaka za vodu.

Iako boravak u ovakvom okruženju zvuči primamljivo, za ovaj je posao, tvrdi mlada djevojka, doista je potrebna vojnička disciplina.


Zaradila je nadimak Hitler

“Tko se ne pridržava pravila, mora napustiti brod. Od samog početka meni je jasno što se očekuje. Zaista je važno da se gosti ponašaju sukladno tome. Nema mjesta za ‘ali‘. Postoji samo jedan način na koji se stvari obavljaju. I vjerujte mi, isprobala sam sve načine”, napominje Martina koja uvijek koristi svoj pristup – gostu nikad ne reci ne.

Zbog svoje strogoće i discipline, otkriva, zaradila je nadimak Hitler, a radni dan joj traje minimalno 16 sati.

“Puno je čišćenja. Čistimo stvari koje su već čiste. Obično se budimo oko 6.30 ujutro, jer moramo biti spremni poslužiti doručak u 7.30, koji ponekad traje do 11 sati. Nakon što počistimo stol i pripremimo ručak, a to je obično između 13 i 15 sati, možda se ugrabi nešto slobodnog vremena dok gosti plivaju”, objašnjava Martina za Daily Mail.

Ali vrlo često “nešto se nađe” za odraditi, od punjenja hladnjaka do čišćenja otisaka prstiju, provjere gostiju, organizacije pranja rublja i slično.

Nema mjesta za romantiku

“Kasnije s chefom prolazimo kroz jelovnik, uvijek ostavljajući mogućnost za posebne zahtjeve. Zatim se u 18 sati presvlačimo u noćnu uniformu, počinjemo posluživati koktele i pripremati se za večeru, koja se često pretvori u zabavu sve do dva ujutro”, ispričala je.

A za romantiku, kaže, mjesta nema. Osim toga ljubavne afere na brodu smatra neprihvatljivima.




“Možete biti pristojni, prijateljski raspoloženi, ali uvijek svjesni granice koju ne smijete prijeći. Romansa bi mogla utjecati na radnu atmosferu. Primjerice, ako otpustite jednog člana posade, otići će i njegov dečko/cura. U ovom poslu, ne preporučuje se gubitak dvoje radnika, pogotovo u špici sezone”, objašnjava.

Priznaje i kako je teško pronaći radnike za ovaj posao, kao i organizirati rad.

Nagrada može biti ogromna

“Nije lako pronaći 12 ljudi koji se dobro slažu i bez problema rade jedni s drugima. Minimalno šest mjeseci živite jedni s drugima. Moram prepoznati kako se ponašati prema svakome od njih. Ako uzmete dvoje ljudi i bacite ih morskim psima, jednoga će pojesti, a drugi će nastaviti plivati s njima. Dakle, najteže je stvoriti dobar tim”, tvrdi Martina.




No iako se radi o izuzetno zahtjevnom i iscrpljujućem poslu, nagrada može biti ogromna.

“Najveća napojnica koju sam dobila bila je 10.000 eura u gotovini. Također sam dobila puno darova”, otkrila je Martina.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.