Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘NIJE SLUČAJNO KURTI VEČERAS POSLAO POLICIJU NA SJEVER’ Vučić je zabrinut nakon neuspjeha: ‘Situacija je vrlo teška, na ivici sukoba’

Autor: Dnevno.hr

Čelnici Srbije i Kosova nisu u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu došli do rješenja koje bi uklonilo napetosti zbog najave kosovske strane da će početi kažnjavati vlasnike vozila sa srpskim tablicama na sjeveru Kosova, objavio je ranije danas visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Prijedlog EU-a na današnjem sastanku bio je da Kosovo ne izriče kazne za nelegalne registarske tablice, a da Srbija ne izdaje nove “KM” tablice.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak medijima na albanskom jeziku da je za Prištinu neprihvatljiv prijedlog Bruxellesa o registarskim tablicama, optuživši EU da je “praktički odustala” od prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Kurti je, kako prenosi RTK, novinarima u Bruxellesu rekao da to za Prištinu “nije prihvatljivo” ako nije propraćeno onim za šta su pozvani na razgovor, što je, po njegovoj ocjeni, “da se hitno obavežemo na konačni dogovor o punoj normalizaciji odnosa”.

“Ne možemo biti neodgovorni da se ne bavimo aktualnim temama, ali ne možemo se pretvoriti u državni vrh koji se bavi samo pitanjima registarskih tablica, a ne razgovaramo o normalizaciji odnosa. Zato smo u situaciji u kojoj smo sada”, ocijenio je Kurti.

Vučić: Situacija je teška, na ivici sukoba

Srpskoj javnosti večeras se obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Već poslije sat vremena sam im rekao da nema ništa od ovoga, da albanska strana neće željeti kompromis”, rekao je Vučić.




“Kada se činilo da je moguće da će biti moguć kompromis, negdje oko 3 popodne smo bili blizu, mi smo prihvatili Borellov prijedlog, jer mislimo i to sam više puta naglašavao, da je bolje da 100 godina razgovaramo nego jedan dan da se sukobljavamo. Za nas nije bilo ništa problematično u tom prijedlogu, ali je očigledno da netko drugi želi sukobe i nije slučajno da je večeras sve što postoji od kosovske policije poslano na četiri lokacije”, dalje je govorio predsjednik Srbije.

Dodao je da će danas oko 23 sata razgovarati sa Srbima na Kosovu.

Vučić je zatim naglasio da nema razloga za paniku, ali da ima za zabrinutost.




“Situacija je vrlo teška, na ivici sukoba i znam da će mi Srbi s Kosova reći da ne mogu više trpjeti, ali nam je život svakog od njih važniji od svega. Još jednom molim Zapad da pokušaju iskoristiti svoj utjecaj na Kurtija da nam pomognu da zajedno sačuvamo mir”, rekao je.

Vučić je istaknuo da je zahvalan predstavnicima EU na strpljenju tijekom današnjih razgovora i da njima nema što zamjeriti.

“Nastavit ćemo sve što možemo, uvijek ćemo biti spremni za nastavak razgovora. Srbija će biti posvećena miru, a dat ćemo sve od sebe da naš narod bude siguran, ali ako netko misli da može protjerivati i ubijati naš narod, ponovit ću ono što sam već rekao, a to je da ćemo biti uz svoj narod”, zaključio je Vučić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.