fbpx
Foto: CROPIX

‘NIJE RAT UZROKOVAO NESTABILNOST CIJENA PLINA, VEĆ DRUGI FAKTORI!’ Vujnovac: ‘Nismo ruski igrači, a budućnost nije tako crna’

Autor: L.B.

“Ova je regija vrlo ovisna o ruskom plinu, ali mi radimo sa svim igračima, zapadnim i ruskim. Skladištimo plin po brojnim europskim zemljama. Trgovina plinom i način na koji vodim taj biznis nije uobičajen za Hrvatsku i jednostavno nedostaje informacija. Od tuda i priča da smo mi ruski igrači, to su krive interpretacije koje dolaze iz nerazumijevanja. PPD ima ugovor s Gazpromom, ali to nam je manji dio”, istaknuo je na konferenciji Dan velikih planova Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis grupe koja upravlja s 20 društava u energetskoj, logističkoj i prehrambenoj djelatnosti.

Govoreći o svojim počecima, Vujnovac je rekao da je trading kompaniju osnovao u Hrvatskoj, ali da ona funkcionira na širem europskom tržištu. – U zadnjih 15 godina trend rasta se dogodio u svim segmentima, ali ljudima trading kompanije i dalje nisu poznate i zbog toga ne razumiju taj rast. Primjerice, u Švicarskoj postoji nekoliko takvih kompanija koje ostvaruju puno veće brojke od PPD-a”, rekao je Vujnovac, prenosi Lider.

‘Cijena plina narasla je prije rata u Ukrajini’

On je dodao kako se puno stvari dogodilo u zadnje tri godine, a velike promjene pojavile su se i na geopolitičkoj razini.


“Ono što u Europi imamo priliku vidjeti, a utječe na nas i na cijeli kontinet je rat u Ukrajini. Očekujemo pad standarda i potrošnje, ali i rješavanje problema u opskrbnim lancima i smanjenje troškova logistike”, rekao je Vujnovac i dodao da je vrlo bitno kakvu će strategiju Europska unija zauzeti u pristupanju novonastalim izazovima.

Objašnjavajući trenutačnu situaciju u okviru energetske krize, Vujnovac je komentirao da smo od pandemije prošli fazu jeftinih energenata, a onda je cijena plina narasla deset puta – i to prije rata u Ukrajini.

‘Budućnost nije tako crna, ali ovisi o mjerama EU’

“Dakle, nije rat kreirao nestabilnost cijena plina već drugi faktori. Plin je u Europi nekad bio lokalan. Dolazio je iz Norveške, Rusije i nešto iz Alžira, a cijene su se mijenjale ovisno o hladnijoj ili toplijoj zimi. Spajanjem s LNG-om, plin je odjednom postao globalan i zbog toga su se dogodile velike promjene, došle su investicije i od američkih hedge fondova, puno špekulacija i margin callova na špekulantske pozicije. Svaki trejder je dobio mogućnost da plin koji je bio namijenjen Europi usmjeri u Aziju. Potrošnja Kine postala je vrlo bitan faktor za cijene plina u EU”, objasnio je Vujnovac.

Budućnost, kaže, nije tako crna, ali ovisi o mjerama Europske komisije, dobroj komunikaciji, Kini i puno drugih faktora. Vujnovac smatra da bi se cijena plina odsad trebala početi smanjivati jer trenutno nije realna i neće takvom ostati.

“Skladišta plina su puna, a potrošnja će padati zbog smanjenje proizvodnje”, rekao je Vujnovac.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.