Foto: Dusko Marusic/PIXSELL / ilustracija

NIJE POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA AFERU ULJANIK: Hoće li se iz afere teške 900 milijuna kuna izvući zbog pogreške u proceduri?

Autor: Dnevno

Optužnica protiv nekadašnje uprave brodogradilišta Uljanik koju se tereti za malverzacije teške 900 milijuna kuna danas nije potvrđena na Županijskom sudu u Rijeci.

Kako doznaje Telegram, optužno vijeće pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića prihvatilo je zahtjev obrane da se kao nezakonita iz sudskog spisa izdvoje svjedočenja Lorene Mišković, zamjenice predsjednika Nadzornog odbora Uljanik Brodogradilišta i čelnika Jadranskog Sindikata Borisa Cerovca koji je bio član tog Nadzornog odbora.

Naime, uz optužnicu su priloženi njihovi iskazi, iako je, u trenutku kada su ispitivani, protiv njih još uvijek bila otvorena istraga. Drugim riječima u istom trenutku bili su i osumnjičenici i svjedoci što jedna osoba u jednom kaznenom postupku ne može biti. Obrana je tražila i izdvajanje službenih zabilješki o prijevodu s engleskog jezika dijela dokumentacije koja je oduzeta u Uljaniku. Prevodili su ju, kako tvrde odvjetnici okrivljenih članova bivše uprave, sami policajci.

Ti prijevodi bili su, prema riječima obrane, temelj za financijsko vještačenje. No, kako se u kaznenom postupku relevantnim smatra samo službeni prijevod obrana je tražila od sudskog vijeća da i taj dokaz proglasi nezakonitim. To je, međutim, odbijeno.

Kako sada i tužiteljstvo i okrivljenici imaju pravo žalbe, cijeli ‘slučaj Uljanik’ ide na Vrhovni sud RH. To će, izgledno je, još na neko vrijeme odgoditi početak suđenja.

Potpisali štetne ugovore

Sumnja se da je Brgićeva uprava od 2010. do sredine studenoga 2016. ugovorila gradnju četiri broda za prijevoz rasutih tereta, tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje. To su, navodi se u optužnici, učinili iako su bili svjesni da će rezultirati teško nadoknadivim gubitkom u poslovanju društva te znajući da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova.

Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje preferencijalnih dionica, bez da je prethodno izvršena procjena njihove tržišne vrijednosti, čime je Uljanik oštećen za 735,9 milijuna kuna. Ostalih detalja iz optužnice protiv čelnih ljudi Uljanika možete se prisjetiti ovdje.

FATALNA RUŽICA! ŽENA KOJU VIŠE NITKO NE SPOMINJE: Bila je najatraktivnija HDZ-ovka

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.