Ni Plenkovć nema pojma o ovome! Nepoznati detalji o osnivanju HDZ-a

Autor: Dražen Krajcar

Na današnji dan prije 30 godina, 17. lipnja 1989. godine, osnovana je Hrvatska demokratska zajednica, najjača hrvatska stranka, u prostorijama nogometnog kluba Borac, nedaleko od Jaruna (kasnije preimenovanog u NK Jarun).

A cijela priča počela je ovako.

Kada je krajem 1980-ih Slobodan Milošević došao na čelo srpskih komunista te se sve zamjećivao porast velikosrpske politike u Jugoslaviji, koja je ionako bila “na izdisaju”, okupili su se hrvatski intelektualci i disidenti s ciljem organiziranja hrvatskog otpora.

Povijesni tajni inicijativni sastanak te skupine održan je 19. siječnja 1989. godine u vikendici Ante Ledića u Stošincu pokraj samoborske Plešivice. Sastanku je nazočilo niz osoba koje će kasnije odigrati važnu ulogu u višestranačkom životu Republike Hrvatske.

Među njima svakako treba istaknuti dr. Franju Tuđmana, a među ostalima su bili: Marko Veselica, Vlado Veselica, Drago Stipac, Tomislav Ladan, Anto Matković, Ivan Maglica, Hrvoje Šošić, Vlado Marić, Mladen Marić, Nikola Gagulić, Vlado Jurčević, Marko Turić, i domaćin Ante Ledić. Dakako, ti će ljudi, osim u osnivanju HDZ-a, imati uloge i u drugim političkim strankama u hrvatskom višestranačkom životu.


Zaslugu da je za buduću stranku odabrano ime Hrvatska demokratska zajednica imao je Tomislav Ladan. Naime, prvi je prijedlog bio Hrvatski demokratski zbor, ali je Ladan upozorio da riječ zbor previše podsjeća na vojnu formaciju, pa je ipak odabrana riječ zajednica. Potrebno je naglasiti da to nije bio ni prvi ni jedini takav sastanak. Ta ista Ledićeva vikendica poslužila je za slična okupljanja i prije i poslije. Navedeni sastanak ipak je imao svojevrsno prijelomno značenje jer je na njemu dogovoreno osnivanje budućeg HDZ-a.

Mjesec dana poslije Tuđman je javno, na tribini Društva književnika u Zagrebu, najavio osnivanje Hrvatske demokratske zajednice. Nakon njegove najave okružno javno tužiteljstvo pokrenulo je prekršajni postupak protiv Tuđmana pod tvrdnjom da je prekršio sudsku zabranu javnog istupanja u roku od pet godina, međutim, postupak je obustavljen jer je Tuđmanu zabrana javnog istupanja istekla još 1988. godine.

Napokon, 17. lipnja 1989. godine HDZ je službeno osnovan u spomenutim prostorijama nogometnog kluba Borac. Lokacija Osnivačke skupštine odabrana je nakon što je policija zabranila održavanje skupa u hotelu Panorama, a na njoj je dr. Franjo Tuđman izabran za prvog predsjednika novoosnovane stranke.

Skupštini je prisustvovalo je samo 48 ljudi. Trajala je kratko, samo oko pola sata, jer je postojao strah od upada policije. Dr. Franjo Tuđman u uvodnom je govoru naglasio da, ako policija upadne, stranka će se smatrati osnovanom. Branimir Glavaš navodno je predložio Tuđmana za predsjednika stranke, što su svi prisutni na glasanju podržali. Potpredsjednicima su postali Vladimir Šeks, Dalibor Brozović i Krešimir Balenović. Počasnim predsjednicima imenovani su Petar Šegedin i Šime Balen, a Milivoj Slaviček postao je predsjednik Središnjeg odbora stranke.

Među prisutnima su bili su i Josip Manolić, Ivan Bobetko i Neven Jurica. Za tajnost smještaja prve skupštine u prostorijama nogometnog kluba pobrinuli su se Miroslav Kutle i Ćiro Grubišić. Tuđmanova supruga Ankica zapisivala je i bilježila tijek skupštine, a sin Stjepan Tuđman fotografirao.

U početku je ideja bila da predsjednikom HDZ-a postane Marko Veselica, ali je zaobiđen time što je skupština na Jarunu održana bez njega.

HDZ je službeno upisan u registar političkih stranaka tek sljedeće godine, 5. veljače 1990., nakon što je Račanovo vodstvo i zakonski dopustilo osnivanje stranaka.

 

 

 

 

 

Autor:Dražen Krajcar
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.