Foto: MORH

NI IME MU NISU SPOMENULI! Sramota MORH-a: Umro admiral HRM iz Domovinskog rata, oni ga skroz zaboravili

Autor: L.B.

Jedan od pet aktivnih generala i admirala koji su napustili JNA i priključili se obrani Hrvatske, umirovljeni admiral Hrvatske ratne mornarice Josip Erceg preminuo je u Splitu 21. studenoga 2022. u 86. godini života.

Međutim, ono što čudi je da Ministarstvo obrane RH, a niti ijedna druga državna institucija nisu objavili niti slova o admiralu Ercegu.

On je tiho, u krugu obitelji, pokopan na splitskom groblju Lovrinac pokopan 25. studenoga.

Tražili da puca na prosvjednike, on odbio

Naime, riječ je o čovjeku koji je čin kontraadmirala dobio 1986. godine, a sredinom 80-ih imenovan je načelnikom Centra visokih vojnik škola JRM u Splitu, odakle je u lipnju 1990. premješten na dužnost načelnika štaba Komande VPO. S te dužnosti smijenjen je 21. lipnja 1991. nakon demonstracija ispred zapovjedništva Vojnopomorske oblasti u Splitu 6. svibnja te godine, kad je poginuo vojnik JNA, Makedonac Saško Gešovski, a ranjen njegov kolega Toni Najev.

Vrh JNA je tražio od admirala Ercega da puca na prosvjednike, a on je to odbio, nakon čega je smijenjen i prebačen je u Upravu JRM u Beogradu gdje je formalno postavljen na nižu birokratsku poziciju.

Stavio se na raspolaganje Hrvatskoj

JNA je napustio 12. rujna 1991. te preko Mađarske i Slovenije došao u Hrvatsku i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Od 12. listopada 1991. zapovjednik je Operativne grupe Istra sa sjedištem u Puli gdje je vodio organizaciju i pripremu HV-a i pregovore s JNA.




U vrijeme agresije na Hrvatsku tadašnja JNA imala je 235 generala, a Hrvata bilo 26. Njih 20 rođeno je u Hrvatskoj, tri su rođena u BiH, a po jedan u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu. U obranu Hrvatske uključilo se njih pet: admirali Josip Erceg i Božidar Grubišić te generali Josip Ignac, Petar Stipetić i Ivan Štimac.

 




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.