Foto: Damjan Tadic / CROPIX

KAKVA NEZGODICA ‘JEL’ PALA VLADA?’ Završili prije nego su počeli, tajnica šaptala: ‘Čekajte malo’. Radin zbunjen: ‘Pa možemo pričati o svojim privatnim problemima’

Autor: M.P.

Hrvatski sabor danas raspravlja izmjene Zakona o rudarstvu kojima su propisane obveze, mogućnosti i rokovi svih dionika u postupku sanacije neaktivnih eksploatacijskih polja mineralnih sirovina.

Provedbom sanacije neaktivnih eksploatacijskih polja mineralnih sirovina, navodi se u prijedlogu Zakona, omogućit će se gospodarska i okolišna revitalizacija rudarskim radovima otkopanih prostora.

No, nije sve krenulo po planu, sjednicom predsjeda Furio Radin koji se našao u nezavidnoj situaciji. Naime, običaj je da se na predstavljanju Zakona pojavi predstavnik predlagatelja, odnosno Vlade, što se ovaj put nije dogodilo.

Šok na samom početku: ‘Jel’ pala Vlada?

Tajnica je Radina suptilno upozoravala:

“Čekajte malo, samo pričekajte. Nema predlagatelja!”, šaptala je i žurno birala broj na telefonu.

“Jel’ pala Vlada?”, stizali su povici iz klupa. Radin nije znao što činiti pa je krenuo ćaskati.

“Inače, ste dobro spavali? Brzo će doći, inače možemo uz uključene kamere pričati o svojim privatnim problemima”, šalio se.




“Treba mu oduzeti riječ, nama kada nismo tu oduzima se riječ. Hoćemo stanku”, tražili su zastupnici iz klupa.

Najkraća sjednica ikada

“Znate da imate pravo, pet minuta stanke!”, rekao je Radin i odredio stanku od pet minuta te su tako zastupnici prekinuli sjednicu i prije no što su je počeli.

“Koji je razlog, pala Vlada, nije došao nitko iz Vlade, to je razlog!”, vikao je Mostovac Miro Bulj. Nakon pet minuta zastupnici su se vratili u klupe.




“U obranu naših predlagatelja, rudarstvo je težak posao, s nama je državni tajnik Hrvoje Bujanović iz Ministarstva gospodarstva”, rekao je Radin na novom početku sjednice, a odmah se redaju zahtjevi za stankom.

Miro Bulj kaže da se ovim Zakonom nameće lokalna samouprava preuzima odgovornost da se saniraju ili ožive određena eksploatacijska polja i utječe se na prostorno planiranje.

Katarina Peović se također javila sa zahtjevom za stankom.

“Niskim kaznama se potiče ilegalna eksploatacija, do 500 tisuća kuna, nekome je to bijedna cifra i može dalje eksploatirati, bilo bi bolje da se vezuje uz veličinu subjekta”, rekla je.

HDZ brani zakon: Nemate pojma o čemu pričate

HDZ-ov Josip Đakić branio je zakon o rudarstvu

“Ovaj zakon definira određene stavke i nije sporan što se tiče eskploatacije minerealnih sirovina i sanacije istih. Ni u bilo kojem segementu zakona nema spornosti koje bi ga činile kompromitirajućem, niste ga proučili. Razlučit ćemo materiju da vidite da ne znate o čemu pričate, kao o zakonu o pomorskom dobru jer lažima i obmanama želite opsjeniti raspravu”, rekao je.

Na to se javio Miro Bulj.

“Đakić omalovažava saborske zastupnike i hrvatski narod. Ja govorim da prostorni plan grada Sinja ne mogu donijeti zbog eksploatacijskog polja, pola milijarde kuna investicija čeka. Pet godina zbog različitog mišljenja unutar istog Ministarstva ne mogu donijeti prostorni plan”.

Javila se i Peović.

“Kolega Đakić vrijeđa saborske zastupnike, a on je inače poznat po pomnom čitanju svih zakona. Pratit ćemo način na koji ste vi pratili zakon i ove prekršajne uredbe koje su bijedne. Vi ste nam baš primjer kako ćemo čitati zakon!”.

I SDP-ova Mirela Ahmetović reagirala je na Đakića. “Ne znam iz koje pozicije on vrijeđa, iz pozicije lokalnog čelnika koji ima ilegalni kamenolom? Strepimo što će se zakonskim izmjenama legalizirati sada!”.

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.