Foto: Ilustracija

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama: ‘I mi smo prva crta obrane!’

Autor:

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama u otvorenome pismu poručuje da su i nastavnici prva crta obrane od koronavirusa, odnosno da je sustav odgoja i obrazovanja u javnosti neopravdano zaboravljen i stavljen u drugi plan.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U ova teška vremena s pravom se svakodnevno ističu zaposleni u zdravstvu, policiji, civilnoj zaštiti, vojsci – kao prva crta obrane od korona virusa.  Njihov je doprinos u ovoj situaciji neprocjenjiv.

Istovremeno, sustav odgoja i obrazovanja u javnosti je neopravdano zaboravljen i stavljen u drugi plan.

Kao da su dovoljne preporuke Ministarstva odgoja i obrazovanja, uz objave ministrice Blaženke Divjak na Facebooku, i sve se odvija samo od sebe.

Kao da se uspostavljena nastava na daljinu gotovo ne odnosi na zaposlene u odgoju i obrazovanju.

Kao da se  cijeli sustav odvija preko TV ekrana!

Stvarnost je potpuno drugačija. Bez iznimnog i gotovo cjelodnevnog napora nastavnika, nastava na daljinu bila bi samo dobra ideja. Rad u sustavu obrazovanja izuzetno je osjetljiv i puno kompleksniji u ovom kriznom razdoblju od “mirnodopskog”, i to za sve sudionike u sustavu. Jednako kao kod izvođenja redovne nastave, priprema za održavanje nastave se ne vidi.

Treba istaknuti da je izvođenje nastave na daljinu potpuna novina za sve sudionike  u obrazovanju. Priprema za nove oblike nastave i komunikaciju na daljinu iziskuje puno veće napore. Iza svakog digitalnog sadržaja stoji rad nastavnika. Ovaj drugačiji i vrlo zahtjevan način rada, većina nastavnika prihvatila je kao novi izazov s kojim se uspješno  nosi. Bez tog i takvog angažmana zaposlenih u obrazovanju,  ova bi školska godina bila izgubljena.

Gubitak  školske godine producirao bi nesagledive štete našem društvu. Bez ove školske godine,  bismo  izgubljenu ne samo ovu, već i buduće generacije učenika i studenata. Usporili bismo sva pozitivna kretanja  u obrazovanju i ugrozili budućnost.

Jednako tako, održavanjem nastave na daljinu održava se privid “normalnog” funkcioniranja društva, unatoč nezavidnoj situaciji. Može li itko zamisliti kako bi se neodržavanje nastave odrazilo na mentalno stanje  učenika i njihovih roditelja? Kako bi funkcionirale obitelji u takvim okolnostima?

Izuzetno je važno ovu školsku godinu uspješno završiti, kako bi se svi procesi nesmetano nastavili, nakon što prestane opasnost za život i zdravlje.

U ispunjavanju tog cilja, važni su  svi zaposlenici u odgoju i obrazovanju, jer naše ustanove moraju biti spremne normalno funkcionirati već idući dan nakon okončanja ove situacije.

I zbog toga smatram da su i zaposleni u obrazovanju na prvoj crti bojišnice za budućnost naše domovine. Očekujem da to bude prepoznato, te da se zamisle svi oni koji smatraju da zaposlenicima u obrazovanju baš sada treba kresati plaće.

Ostajemo doma, ali ne prestajemo raditi!”, navodi se u priopćenju.

Glasovac prozvala Divjak: ‘Oni su za nju nevidljivi, a prije svih bi im se trebala nakloniti’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.