Nezavisni seljaci: ‘Meggle je snizio otkupnu cijenu mlijeka i uništio 50 tisuća malih proizvođača!’

Autor: D.Kt.

Nezavisne hrvatske seljake uopće ne čudi odluka Megglea o gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine, zbog čega će 160 radnika ostati bez posla, a čak 200 malih obiteljskih gospodarstava bez otkupa mlijeka.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić u izjavi za Dnevno kaže da nije problem u gašenju proizvodnje, nego u Meggleu i svim velikim stranim prehrambenim korporacijama koje dolaze u Hrvatsku, a za koje se “odavno zna da ne žele domaću proizvodnju”.

“U vrijeme ministra Čobankovića bilo je 64 tisuće domaćih proizvođača mlijeka i imali smo operativni program za mljekarstvo, a cijena otkupa mlijeka iznosila je između 4,5 i 4,8 kuna. Onda je Meggle srušio otkupnu cijenu mlijeka, 50 tisuća malih proizvođača je zatvoreno, a 200 tisuća ljudi ostalo je bez egzistencije!”, navodi Mlinarić dodavši da je propali hrvatski Agrokor bio “kakav-takav nositelj domaće poljoprivredne proizvodnje”.

Mlinarić ističe da je hrvatska poljoprivreda stihijska, bez plana i nekadašnjih zadruga zbog čega o proizvodnji hrane nitko ne vodi brigu. Napominje da je udio domaće poljoprivrede svega 30 posto te da uvozimo sve što se dade uvoziti poput tjestenine – koje je je na tržištu 40 posto iz uvoza – dok istodobno pšenicu izvozimo Talijanima.

Novoj Vladi stoga ponavljaju zahtjev od prije pet godina da po uzoru na Češku zakonski propiše koliko domaćih proizvoda mora biti na policama velikih trgovačkih lanaca pa će, kaže Mlinarić, trgovački lanci biti prisiljeni obilaziti male domaće proizvođače i s njima ugovarati otkup.

Meggle gasi proizvodnju u Hrvatskoj: 160 radnika ostaje bez posla, a 200 OPG-ovaca bez otkupa mlijeka!

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.