Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

NEVJEROJATNO OTKRIĆE U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI! Kada su pomaknuli pod i klupe, naišli su na VELIKO IZNENAĐENJE!

Autor: Dnevno

Delikatnom akcijom odvajanja vrha sjevernog zvonika, završila je gotovo 30 godina duga etapa obnove zagrebačke prvostolnice. Kreće novi krug obnove, piše HRT.

“Prvo moramo postaviti dijagnozu, jer bez prave dijagnoze nama ni prave terapije tako da treba ići korak po korak pa vidjeti. Zato i radimo kape kojima ćemo stegnuti gore na tim vrhovima koji su ostali i postavit ćemo privremene križeve”, navodi voditelj Odbora za obnovu katedrale i kanonik Prvostolnog kaptola, Ivan Hren.

Intenzitet udara još je vidljiv, unutrašnjost uz sačuvanje orgulje otkriva razmjere udara. Sljedeći je korak postavljanje skele kako bi se osigurala statika. “Tu dolazi ta specijalna skela koja će biti podupirač gore same volte, jer je ona sva popucala. I apsida je izvana sva popucala pa će i izvana biti skela. Skinut ćemo vitraje koji su zapravo najvredniji”, kazao je Hren.

Najrazorniji potres u Zagrebu: Materijalna šteta iznosila pola državnog proračuna. Uništeno 1758 kuća

Kipovi su premješteni na sigurno, a uklonjeni su i teški lusteri. Međutim, pravo iznenađenje stiglo je kada su maknuli pod i drvene klupe iza središnjeg oltara.

Naime, pronađena je nadgrobna ploča iz 1510. godine, iz doba renesanse, a jedan njezin dio nađen je prije i smješten u muzej. Sada će oba spojiti.
Zaslugom slavnog arhitekta Hermana Bolea katedrala i njezini zvonici postali su zaštitnim znakom Zagreba. Uz vjernike u nju su hrlili i brojni turisti, piše HRT.

“Neozbiljno bi bilo ljude sada dovesti i biti u strahu hoće li se nešto dogoditi” poručio je Hren. Nada se da bi Gospa za kamenita vrata ipak mogla krenuti iz katedrale. No, ako se postavi specijalne skela, vrata bi se mogla otvoriti već za Dan državnosti.

Do tada Katedralu očekuje nova faza skupe obnove koja bi mogla potrajati godinama, ako ne i desetljećima.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.