Foto: Unsplash(Ilustracija

Nevjerojatan stari hrvatski običaj pri rađanju: Trudnice se za porod spremale kao za smrt

Autor: Dnevno.hr

Od poroda u vodi, preko donošenja djeteta na svijet u privatnim klinikama pa sve do normalnog porođaja u bolnici, zajedno sa anestezijom, odnosno epiduralnom, opcija je puno za današnje mlade majke. No, nije uvijek bilo tako.

Naime, čak niti tako davno, već sve do prije 60,70 godina, a osobito u ruralnim područjima, porod se odvijao na potpuno drugačiji način nego što je to slučaj danas. Na to nas je podsjetila objava na Facebook stranici Hrvatski krški pašnjaci, u kojoj je opisano kako je izgledao porod u starija vremena. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Rađanje djece u seoskom okružju bilo je glavna svrha bračnog i obiteljskoga života, a u odgoju djece odlučnija je bila šira obitelj negoli roditelji.
Trudnica se morala čuvati od uroka i mraka, nije smjela jesti određenu hranu, a vjerovalo se da ružno i neugodno što vidi ili njuhom osjeti može uzrokovati loše osobine djeteta”, pišu.

Za porod se spremale kao za smrt

Međutim, kako piše u objavi, velika je bila smrtnost novorođenčadi i rodilja, pa su se mnoge za porod spremale kao za smrt: “Ispovjedile se i pričestile, pripremile odjeću za ukop i svijeću. Žene su rađale uz pomoć vješte suseljanke, ali i same.”

Dalje u objavi stoji:

“Za vrijeme rađanja i poslije većinom su bile izdvojene od ukućana u posebnoj prostoriji ili u zajedničkoj, zaklonjene razastrtom tkaninom.
Na osobit se način postupalo s posteljicom i pupkovinom. Ako se dijete rodilo u posteljici, vjerovalo se da će biti osobito sretno i pametno ili da će steći nadnaravne moći (→ krsnik; mora; vještica).
Uz novorođenče su se stavljali različiti predmeti s namjerom da ga štite (npr. srp, rog) ili utječu na njegovu budućnost i izbor zanimanja (npr. neko oruđe, knjiga, vreteno). Rodilju su nakon poroda obilazile rođakinje i druge žene, donoseći hranu i piće. Ako je bilo slabo, dijete se krstilo na sam dan rođenja; uz kat. nauk na to je utjecalo i vjerovanje da se umrlo nekršteno dijete pretvara u demonsko biće.”

‘PROBUDILA SAM SE I POČELA PLAKATI’ Ecija Ivušić na vlastito vjenčanje kasnila 40 minuta: ‘Stvarno nije bilo mojom krivnjom’
Kuma je donosila dar na glavi

A tu su i običaji vezani uz kumstvo pa tako u objavi stoji: “Za krštenje se obično dječaku uzimao kum, a djevojčici kuma, ili su kumovi bili bračni par (→ kumstvo). Rođenje djeteta proslavljalo se u skladu s mogućnostima, u krugu obitelji i uz nazočnost kumova. Tom prilikom sve su žene donosile dar u jelu i piću.

Vrlo je raširen bio običaj da kuma taj dar donese na glavi, u košari ili bez nje, zamotan u stolnjak ili pokriven ukrasnim ručnikom. Darivanje djeteta od kume ili kuma nije bilo obavezno ili se svodilo na darivanje prvom dječjom košuljicom i rupčićem; taj dar s vremenom je postajao sve bogatiji (odjeća, novac, zlatni nakit).

U prvim godinama djetetova života najvažniji su običaji vezani uz njegovo zdravlje, rast (osobito kose), prve korake, prve zube i početak govora. Određene faze odrastanja pratila je promjena odjeće i/ili frizure, preuzimanje određenih poslova (npr. pastirskih) i sudjelovanje u običajima različitih dobnih i spolnih skupina.

Tako su, primjerice, djevojčice i dječaci sudjelovali u proljetnim običajima kao što su jurjevski i ivanjski (→ ladarice), a nešto starije djevojčice u duhovskima (→ kraljice). U životu seoskih mladića značajan je bio dan novačenja i dan odlaska u vojsku; novaci su se kitili osobitim rupcima i proslavljali ulazak u društvo odraslih.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.