Foto: Emica Elvedji / CROPIX

NEVJEROJATAN RASPLET OKO ŠKORINA PARKINGA: Grad Zagreb je pravi vlasnik?

Autor: Dnevno

Kim Ann Škoro lani se u zemljišne knjige upisala kao suvlasnica dviju parcela uz Čulinečku cestu, za koje Grad Zagreb tvrdi da su još od 2006. godine – njegove, što bi značilo da je na zemljištima koja su u suvlasništvu supruge Miroslava Škore došlo do ”protupravne promjene vlasničkopravnih odnosa”, zbog čega je pokrenut i sudski postupak.

”Grad Zagreb je dostavio svu relevantnu dokumentaciju i inicirao pokretanje sudskog postupka radi utvrđivanja prava vlasništva, kako bi temeljem presude Grad upisao svoje pravo vlasništva (na tim zemljištima)”, tvrde iz zagrebačkog Ureda za upravljanje imovinom Grada, piše Jutarnji, koji je došao u posjed dokumentacije ih kojih je vidljivo kako je Kim Ann Škoro 2019. po cijeni od 30 eura po kvadratu kupila polovine dvaju zemljišta ukupne površine 2846 metara četvornih tik uz Čulinečku cestu od Zlatice Žibrat, supruge Branka Žibrata, kojeg s Miroslavom Škorom veže kumstvo, ali i dugogodišnje poslovno partnerstvo i suvlasništvo nad tvrtkom MB Kvadrat.

Temeljem tih kupoprodajnih ugovora Zlatica Žibrat i Kim Ann Škoro u listopadu prošle godine upisuju u gruntovnici suvlasništvo nad tim parcelama, za koje Grad Zagreb tvrdi da su njegove već 14 godina!

Gdje nastaje problem?

19. siječnja 2006. godine Grad Zagreb je sa Žibratovom (u međuvremenu pokojnom) majkom Maricom Božić sklopio ugovor kojim je ona u vlasništvo Grada trebala predati ukupno šest parcela – među kojima i one koje je obitelj Žibrat kasnije prodala Škorinoj supruzi – u zamjenu za nekoliko gradskih terena, temeljem Zaključka o zamjeni nekretnina koji je 22. prosinca 2005. potpisao gradonačelnik Milan Bandić, a u kojem stoji da zemljišta u vlasništvu Žibratove majke Gradu trebaju zbog izgradnje produžetka Čulinečke ulice (od Slavonske avenije do Glavnog oteretnog kanala), kompostišta i infrastrukturnih objekata Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

I upravo taj ugovor o zamjeni zemljišta iz 2006. godine povezuje dvije parcele uz Čulinečku cestu s početka teksta s vjerojatno najpoznatijim parkiralištem u Zagrebu – onim u Zajčevoj ulici preko puta bolnice Merkur, koje je danas također u suvlasništvu Škorine supruge Kim Ann, a kojim upravlja tvrtka MB Kvadrat u vlasništvu Miroslava Škore i Branka Žibrata.

”Odlučili smo ostati u vlasništvu tih zemljišta zato što Grad Zagreb nije do kraja ispunio svoje obveze iz tog ugovora o zamjeni zemljišta iz 2006. godine. Nikada ih nisam tužio jer sam se nadao da ćemo se na kraju ipak dogovoriti. Moj odvjetnik im je poslao desetak zahtjeva za zamjenu zemljišta, za novčanu naknadu, obeštećenje, bilo kakav način ispunjavanja ugovornih obveza, ali Grad Zagreb nikada ništa nije napravio. Grad mi je prema tom ugovoru o zamjeni iz 2006. ostao dužan predati u vlasništvo zemljište površine 1191 kvadrata u VI. građevinskom području. Osim toga, zbog produžetka Čulinečke ceste i izgradnje Centralnog pročistača voda Grad mi je ostao dužan u vlasništvo predati još četiri tisuće kvadrata. A obećali su mi dati i dodatnih 3600 kvadrata… Ukupno su mi uzeli 25 tisuća kvadrata zemlje koji zajedno vrijede 2,5 milijuna eura. Za te novce mogao sam napraviti ne jedno, nego četiri parkirališta pored bolnice u Zajčevoj”, rekao je za Jutarnji list Branko Žibrat. Na pitanje je li Kim Ann Škoro bila svjesna da kupuje zemljište koje je trebalo odavno predati Gradu i da je zbog toga pokrenut sudski postupak, Žibrat je rekao da on ne zna ništa o tom sudskom postupku.




Jesu li Škore znali za ovu zavrzlamu kad su kupovali parcele?

”O tome nemamo nikakve spoznaje. Dokumenti temeljem kojih je izvršena kupoprodaja ukazuju na to da je u vlasništvu predmetnog zemljišta gospođa Žibrat. Zemljište je kupljeno temeljem valjanog kupoprodajnog ugovora na koji je nadležna porezna uprava razrezala pripadajući porez na promet nekretnina. Taj porez je uredno plaćen. Da postoji nekakav problem, vjerojatno bi nas na to upozorili u poreznoj upravi”, odgovorio je Jutarnjem Škoro i dodao da se na zemljištima uz Čulinečku “ne nalazi ništa”.

“U pitanju je ledina”, dodao je Škoro.




O ČEMU SE TU RADI? Peternel otkriva pozadinu parkinga uz bolnicu kojeg Škoro naplaćuje 15 kuna!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.