Nestašica svećenika! Najavljuje li to Vatikan odstupanje od celibata?

Autor: Dnevno, B.V.

Katolička crkva susreće se s problemom smanjenja broja svećenika. Najgora je situacija u Europi, ali nije mnogo bolje ni u ostalim dijelovima svijeta. U Brazilu, točnije u Amazoniji, zbog pomanjkanja svećenstva, službenim se dokumentom oglasila i Sveta Stolica. Poručuju da bi Crkva trebala razmisliti o ređenju oženjenih muškaraca u toj katoličkoj zemlji.

U Vatikanu se spremaju za sinodu biskupa iz Amazonije zakazanu za listopad. U dokumetu govore o mogućnosti ređenja takozvanih “uzornih muževa” ili “viri probati”. To bi bili stariji i ugledni pripadnici katoličke zajednice koji su već dulje u braku. Pozivaju se i na uvođenje neke vrste “crkvene službe” za žene na tom području, ali ne navode kakve.

Ovo je prvi put da se u nekom vatikanskom dokumentu izravno spominje mogućnost oženjenog svećenstva ili da se najavljuje veća uloga žene u Crkvi. Katolička crkva inače uči da žene ne mogu biti svećenice jer je Isus samo muškarce izabrao za apostole. Papa Franjo je prije par godina jasno poručio: “Žene nikad neće postati svećenici”, ipak, hoće li Vatikan zbog novonastale situacijae napraviti povijesni zaokret i napokon dopustiti ženama da preuzmu službu koja je dosad bila rezervirana isključivo za muškarce?

Neki “vatikanolozi” misle da bi ređenje “uzornih muževa” u Amazoniji moglo otvoriti vrata svećenićkoj službi oženjenim muškaracima i u drugim dijelovima svijeta kako bi se riješio nedostatak svećenika.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.