Foto: Goran Mehkek / CROPIX

NESTALI U DOMOVINSKOM RATU: Tomo Medved otkrio planove, ali i gdje cijeli proces pronalaska zapinje

Autor: Dnevno

Ministar Tomo Medved je na komemoraciji za šest žrtava iz Drugog svjetskog rata koje su prošle godine ekshumirane iz Propadne jame na Drgomlju u Brodu na Kupi komentirao planove Ministarstva hrvatskih branitelja za otkrivanje nestalih.

Vezano za planove otkrivanja nestalih, kazao je da iz perspektive Ministarstva hrvatskih branitelja sredstva nikada nisu bila u pitanju.

“Ovdje su jako bitne nadležnosti svakog pojedinog tijela i MInistarstvo je sastavni dio u okviru tog procesa. Ministarstvo provodi svoj dio posla iz svoje nadležnosti i nastavljamo s tim postupcima. Poznato je da smo prošle godine na širem području Zagreba ekshumirali 300 posmrtnih ostataka, na području Tuškanca, na području Gračana. Vrlo intenzivno radimo u suradnji s drugim tijelima i na tom tragu nastavljamo. Ugrađujemo nove metode pretrage terena. Jako je važna međuresorna suradnja. Jakoje važno naglasiti da je prioritet pronalazak, ekshumacija i identifikacija osoba nestalih u Domovinskom ratu i da paralelno provodimo te procese”, kazao je ministar Tomo Medved.

Na pitanje je li resorno ministarstvo u kontaktu s kolegama iz Srbije, kazao je – dakako.

“U stalnom smo kontaktu, poglavito vezano za žrtve Domovinskog rata. Nismo zadovoljni doprinosom Srbije. Republika Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja kao nositelj tog procesa, apsolutno su spremni za suradnju. Želim naglasiti i da je prvi put donesen zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, koji vrlo jasno definira nadležnosti.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.