Foto: MUP/Ilustracija

Neslavno propao MUP-ov projekt, propale i stotine tisuća eura: Ništa od svega zbog jednog bizarnog razloga

Autor: Dnevno.hr

Projekt Ministarstva unutarnjih poslova ‘Record’, koji je uključivao izradu posebne aplikacije za vođenje podataka o tražiteljima međunarodne zaštite i azila, neslavno je propao jer tvrtka odabrana na natječaju nije u zadanom roku uspjela izraditi aplikaciju, piše u srijedu Jutarnji list.

Naime, još potkraj studenog 2020. MUP je iz europskog Fonda za azil dobio 720.000 eura za ovaj projekt, a dodatnih 80.000 eura osigurali su u proračunu kako bi se izradila aplikacija za potrebe međunarodne zaštite.

Projekt “Record”, kažu u MUP-u, iznimno je bitan za područje međunarodne zaštite jer je opseg poslova iz tog područja značajno proširen, pa je to rezultiralo i povećanom potrebom korisnika za vođenjem i obradom dodatnih podataka.

MUP raskinuo ugovor

‘Record’ je trebala biti centralna aplikacija koja bi zamijenila i povezala postojeće evidencije, omogućila njihovo jednostavnije vođenje i obradu, olakšala budući rad, adekvatnije pratila sve poslovne procese i olakšala pristup traženim statističkim podacima, kao što su, između ostalog, i novinarski upiti.

Osam mjeseci od odluke da se ide u projekt, 1. srpnja 2021. počeo je proces javne nabave, no tijekom samog postupka stiglo je mnoštvo pitanja zainteresiranih tvrtki, zatim je i mijenjana tehnička dokumentacija, dvaput je produžen rok za otvaranje ponuda, da bi se na kraju ponude otvarale 27. rujna 2021. Na natječaj su zaprimljene tri ponude, a kao ekonomski najpovoljniji ponuditelj odabrana je tvrtka Combis u vlasništvu Hrvatskog Telekoma.

Budući da Combis u roku koji su naveli u ponudi nije implementirao sustav, MUP je u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima raskinuo ugovor. U MUP-u kažu da će preostala neutrošena sredstva iz projekta “Record” biti usmjerena na financiranje projektnih aktivnosti čija svrha i cilj doprinose ostvarivanju ciljeva Uredbe o uspostavi Fonda za azil, migracije i integracije te specifičnim ciljevima programa Fonda, a u skladu sa zaprimljenim prijedlozima korisnika i aktivnostima opravdanim za financiranje.

Combis bi trebao MUP-u platiti 37 tisuća eura

U tvrtki Combis kažu da u ovom konkretnom slučaju dogovoreni projekt nije realiziran do kraja i da je riječ o “jedinstvenom izoliranom slučaju do kojeg je došlo uslijed nepredviđenih okolnosti i tehničkih problema, a u visokom stupnju razvoja i dovršenosti aplikativnog rješenja”.




S obzirom da nisu na vrijeme dostavili aplikaciju, a produljenje roka nije bilo moguće zbog narušavanja tržišnog natjecanja, MUP je raskinuo ugovor s Combisom i zatražio naplatu jamstva u iznosu nešto većem od 37.000 eura.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.