fbpx
HRZ/ Marinko Karačić

NEOBIČNI LETAČKI MANEVRI NA KRAJNJEM JUGU! Avioni patrolirali i nad ulazom u Jadransko more: Razlog tajanstveni vojni transporter iz Hladnog rata?

Autor: L.B.

Na krajnjem jugu u petak navečer na nebu su se odvijali nesvakidašnji manevri.

Naime, u večernjim satima su tri vojna zrakoplova intenzivno patrolirala nebom iznad dubrovačkog područja, ali i na ulazu u Jadransko more.

Jedan od zrakoplova nije identificiran na radaru, drugi pripada Mornarici SAD-a, a treći, onaj na Otrantu, pripada Obalnoj straži Poljske, piše Dubrovački vjesnik.


Foto: Screenshots/Flight Radar

Štitili Antonova

Lokalni list piše i kako se pretpostavlja da štite koridor ukrajinskom transportnom zrakoplovu koji iz Luxembourga leti za Larancu.

Riječ je o zrakoplovu Antonov 12B, ukrajinske kompanije CAVOK Air iz Kijeva, specijalizirane za prijevoz tereta. Avion je izvorno napravljen kao vojni transporter u vrijeme Hladnog rata.

Foto. Screenshot

Inače, skraćenica CAVOK, koja stoji u nazivu ove avio kompanije, u pilotskoj terminologiji znači “cloud and visibility ok” i označava povoljno vrijeme za letenje kad je vidljivost iznad 10 km.

Nad dubrovačkim područjem prelijetali i helikopteri

Podsjetimo, nad dubrovačkim krajnjim jugom jučer to nisu bile jedine letačke aktivnosti, budući su u poslijepodnevnim satima i tri helikoptera, od čega dva MORH-ova, preletjela dubrovačko područje.

Helikopteri su preletjeli i Župu dubrovačku te Cavtat, a onda su odletjeli natrag prema Dubrovniku.

“Povodom obilježavanja grada Cavtata, uz prethodno odobrenje, policijski helikopter obavio je protokolarni prelet preko grada Cavtata (ruta leta Dubrovnik – Cavtat)”, rekli su za Dubrovački dnevnik iz MUP-a.
Osim toga, iz MORH-a su odgovorili kako su helikopteri HV-a letjeli u sklopu obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske u Cavtatu.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.