Foto: Wikipedia

Neobičan slučaj: Francuski terorist od države dobio odštetu

Autor: Dnevno

Moralnost francuskog pravosudnog sustava našla se pod paljbom javnosti nakon što je sud naložio državi da isplati 500 eura jedinom preživjelom počinitelju terorističkih napada iz 2015. godine, zbog kršenja njegovih prava koji se tiču privatnosti i uvjeta pritvora, piše portal Logično.

Stavljanje Salaha Abdeslama pod stalni nadzor prije usvajanja zakona koji je legalizirao takvu praksu, Upravni sud Versaillesa u ožujku 2017. godine proglasio je “nezakonitim”, izvijestio je Le Figaro, navodeći objavu u knjizi novinarke Else Vigouroux “The Journal of Frank Berton”. 

Napadač, koji je rođen u Belgiji, stavljen je pod nadzor 24 sata dnevno, nakon što je u travnju 2016. godine stigao u zatvor maksimalne sigurnosti, Fleury-Mérogis. U pritvoru su u njegovu ćeliju postavljeni mikrofoni, po naredbi ministra pravosuđa Jean-Jaquesa Urvoisa koji je dopustio snimanje ćelija vrlo opasnih kriminalaca.

Naredbu ministra pravde tada je osporio Frank Berton, Abdeslamov odvjetnik, koji je tvrdio da mjere nadzora krše pravo njegova klijenta na privatnost. U srpnju 2016., sud u Versaillesu odbacio je prigovor, baš u vrijeme kada je zemlja usvojila novi protuteroristički zakon koji, među ostalim, omogućuje stalni nadzor zatvorenika koji se smatraju opasnima za društvo.

Nakon naknadnog Bertonova osporavanja, Upravni sud Versaillesa osudio je upotrebu nadzora koja je korištena prije donošenja zakona koji takvu praksu odobrava, te je naložila vladi da plati 500 eura odštete. Navodno je Abdeslam odbio prihvatiti tu odštetu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.