Foto: CROPIX

‘Nemojte ovo zeznuti!’ Ako i šest prosvjeda do sada ne uspije, imaju plan za Vučića: Nešto se kuha u pozadini, šuška se o radikalizaciji mirnih protesta,

Autor: Dnevno.hr

Dan nakon šeste šetnje, odnosno prosvjeda ‘Srbija protiv nasilja’, odjekuje poruka da građani očekuju da vlast u tijeku sljedećeg tjedna ispuni ono što se u mirnim i masovnim okupljanjima od nje zahtjeva.

Opozicija najavljuje novi oblik prosvjeda, ako se to ne dogodi, ali ne otkriva šta taj novi oblik konkretno podrazumjeva.

Reakcije najviših državnih dužnoosnika za sada nema.

‘Studente baš briga’

“Studente baš briga, studenti gledaju samo svoj interes, e pa ja sam došao ovdje da vam kažem da to nije istina, studenti ne šute. Pogledajte, ne šutimo više jer je ovo naša država i naša budućnost je u pitanju”, kazao je na prosvjedu student Filozofskog fakulteta Vanja Đurđić za N1.

Studenti su poručili da su donositeljiodluka čuli njihove zahtjeve i zahtjeve naroda, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, vidimo se sljedeće nedjelje na istom mjestu, živjela Srbija”, poručili su studenti.

S fokusom na stanje u obrazovnom sustavu, građani su i šesti put šetali protiv nasilja.

A ako se bude moralo šetati i sedmi put, to jest ako svi zahtjevi ne budu ispunjeni, kažu, protest će dobiti novi oblik.




‘Govorilo se o radikalizaciji prosvjeda’

“Govorilo se o radikalizaciji protesta, a ja bih volio da izbjegavamo taj termin. Dakle, naše društvo je oboljelo od viška slobodnih radikala koji su nam oteli i ovo društvo i ovu zemlju i od nje napravili jedan brlog u kome nitko pristojan više ne želi živjeti. Mislim da se radi ovje o podizanju ovih aktivnosti na viši nivo, u čemu će naravno učestvovati i građani, ali će podrazumjevati i veći stupanj žrtve opozicionih poslanika”, kazao je predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Sljedećeg tjedna nastavit će se i sjednica Narodne skupštine posvećena sigurnosnoj situaciji u zemlji. Na dnevnom redu posljednja, četvrta točka, smjena ministra policije.

“Vjerujem da mi sada ulazimo u jednu odlučujuću nedjelju, kada očekujemo da od vlasti dobijemo finalne odgovore. A ako se to ne dogodi onda ćemo mi kao predstavnici opozicije i tehnički organizatori protesta ponuditi nekakva sljedeća rješenja i okvirni plan o kome se sada razgovara”, rekao je Nebojša Zelenović.




‘Ne dolaze u obzir razgovori’

A s nacionalne frekvencije, koja je zbog svog reality programa na listi zahtjeva, stiže poruka da, kako kažu, hejterska opozicija huška na zlo i sukobe i ne želi dijalog na koji, kako objašnjavaju, predsjednik konstantno poziva.

“Kažu ne dolaze u obzir razgovori već vlast mora ispuniti sve naše zahtjeve. A njihov jedini zahtjev je otkinuti glavu Aleksandru Vučiću, zabraniti Vučiću da se bavi politikom da bi oni možda mogli pobijediti na izborima. A znate li zašto to rade Jovana? Znaju za najnovija istraživanja, znam i ja osobno sam ih vidio, u posljuednjih mjesec dana povjerenje u Vučića i SNS-a je nikada veće”, rekao je na TV Pink glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Predsjednik i premijerka ovoga puta nisu, za sada, komentirali ni brojnost ni poruke posljjednjeg okupljanja građana.

E sad, ako se u ovom trenutku i kotrljamo ka izborima, opozicija jednoglasno poručuje da je trenutno zanimaju isključivo zahtjevi s protesta “Srbija protiv nasilja”.

“Šapnuo sam ovim našim organizatorima protesta nešto što se nadam da je i vaša ideja: ‘Nemojte ovo zeznuti’”, poručio je Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta, što je dočekano ovacijama građana.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.