Foto: Robert Fajt / CROPIX

‘NEMA USTAŠKIH ZNAKOVA’, OBLJETNICA BLAJBURŠKE TRAGEDIJE! Došao Jandroković i poručio: ‘Sjećamo se žrtava, ne slavimo poraženu ideologiju’

Autor: Dnevno.hr/L.B.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je saborsko izaslanstvo na obilježavanju 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta na Mirogoju.

Nakon toga sveta misa održana je u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini gdje je također bio Gordan Jandroković, a predvodio ju je pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić. Tamo je došlo oko 200 ljudi, javlja N1 i dodaje kako nema ustaškog znakovlja. 

Obilježavanje 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine organizirao je Počasni bleiburški vod (PBV).

Obilježavanje se zatim nastavlja 25. svibnja u 20 sati, kad će se održati komemorativna akademija u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva. Idući dan, 26. svibnja u podne, održat će se misa na Radimlji kod Stoca u BiH, gdje će se položiti vijenci državnih delegacija, braniteljskih udruga i Počasnog bleiburškog voda (PBV).

Podsjećamo, austrijska vlada je 2019. zabranila ustaške simbole na komemoraciji i HOS-ova obilježja, a zbog ustaških i nacističkih pozdrava osudila je i neke sudionike skupa na Bleiburgu. Iste godine katolička biskupija u Klangenfurtu otkazala je gostoprimstvo hrvatskim biskupima koji su držali misu na Bleiburgu.

Protekle tri godine komemoracije Bleiburške tragedije se održavaju u Hrvatskoj, a nedavno je Austrija i trajno zabranila komemoracije na Bleiburgu.

Kovač: Apsurdan je razlog zabrane komemoracije na Bleiburgu




Milan Kovač iz Počasnog bleiburškog voda komentirao je odluku austrijskih vlasti da zabrane komemoraciju na Bleiburgu.

“Mi nismo išli slaviti nikakve režime, nego smo čista srca s krunicom u ruci išli sjetiti se naših žrtava. Lažna je optužba da se gore održavao nacistički skup. Pa zar bi Sabor i i biskupske konferencije Hrvatske i BiH bile pokrovitelji takvog skupa. Nadam se da ćemo uspjeti dokazati da su to političke odluke određenih struktura vlasti u Koruškoj i u Austriji. Razlog zabrane, hrvatski grb s prvim bijelim poljem je apsurdan. Onda bi Austrijanci imali puno posla dok bi uklonili sve takve grbove, od carske palače pa na desetine muzeja bi morali maknut. Nadam se da će se to vratiti”, zaključio je Kovač.

Jandroković na Mirogoju: Sjećamo se žrtava, ne slavimo poraženu ideologiju




Na Mirogoju je jutros održana komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije. Na molitvu je došao predsjednik Sabora Gordan Jandrović koji kasnije danas ide i na komemoraciju u Udbinu.

Poslije komemoracije dao je izjavu za medije, a o isticanju ustaških simbola kasnije u Udbini, Jandroković je rekao kako će policija postupati sukladno zakonu.

“Mi tamo idemo u dobroj vjeri, komemorirati žrtvu, sjetiti se ubijenih na svirep, podmukao način. Mi ne slavimo poraženu ideologiju ni režim, već se sjećamo žrtve. To smo dužni činiti, to je cilizacijski doseg i to čini i radi svaka demokratska država”, rekao je Jandroković.

Prvi dio komemoracije u Bleiburgu

Prvi dio komemoracije „Bleiburškim žrtvama“ održan je u petak poslijepodne misom u župnoj crkvi u Bleiburgu i polaganjem vijenaca na spomenik u Bleiburškom polju, prvi put bez desetaka tisuća sudionika nakon što su austrijske vlasti zabranile dosadašnji način obilježavanja.

Misu u župnoj crkvi u ime biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine predvodio je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, koji je pozvao na molitvu za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, one vojnih i civilnih zarobljenika.

Posebno je istaknuo žrtve hrvatskog naroda, čija su stradanja počela na tom mjestu, “a svom se silinom nastavila na Križnom putu“, na kojem su brojni ljudi „ubijeni iz osvete komunističke revolucije koju su provodili ratni pobjednici“ .

“Oni su ubijeni bez suda i pokopani u nizu masovnih grobnica na poznatim i nepoznatim mjestima”, kazao je Markić te dodao kako mnogi i dalje žeđaju za pravednosti.

Podsjetio je da su stradali ne samo Hrvati nego i Austrijanci, Slovenci, Crnogorci, Makedonci Srbi i drugi, s kojima Hrvati dijele zajedničku prošlost, ali i budućnost. Na misi su bili nazočni veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i vodstvo PBV-a, tradicionalnog organizatora komemoracije.

Autor:Dnevno.hr/L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.