Foto: Anna Voitenko/Guliver

NEMA POPUŠTANJA! BIDEN DONIO ODLUKU KOJA ĆE DODATNO ZATEGNUTI ODNOSE: Dvjema zemljama ‘opalio pljusku’, Amerika smatra njihovo zbližavanje neprihvatljivim

Autor: L.B.

Bijela kuća naglasila je da predsjednik Joe Biden uopće ne planira bilateralni sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu skupine G20 u studenom na indonezijskom otoku Baliju, dok je ruski predsjednik kazao kako još razmišlja hoće li onamo otputovati.

Američki predsjednik “uopće ne kani sjesti s Vladimirom Putinom”, rekao je u četvrtak njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Tijekom svog najduljeg govora od početka invazije na Ukrajinu, Putin je na političkom forumu u Moskvi kazao kako ne zna hoće li osobno sudjelovati na summitu 20 vodećih svjetskih gospodarstava.

“Možda ću putovati. Još o tome razmišljam”, rekao je Putin.

Hladni odnosi i sa Saudijskom Arabijom

Međutim, domaćin summita, indonezijski predsjednik Joko Widodo, očekuje Putinov dolazak na Bali. Čak je najavio mirovnu inicijativu za Ukrajinu i očekuje da se svi sudionici na summitu “uključe u konstruktivni dijalog”.

Američki predsjednik ranije je kazao da “ne planira” ni sastanak sa saudijskim princem Mohammedom bin Salmanom na Baliju. I sa Saudijskom Arabijom je SAD zahladio odnose, otkako je skupina zemalja izvoznica nafte OPEC+, u kojoj je Saudijska Arabija ključni igrač, najavila smanjenje proizvodnje nafte.

Biden je sredinom listopada rekao da će Saudijska Arabija snositi posljedice zbog udruživanja s Rusijom u OPEC+ i podrške odluci o smanjivanju proizvodnje nafte. Prošlog tjedna Biden je najavio da do kraja godine planira na tržište plasirati preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, nastojeći obuzdati visoke cijene benzina.




Bijela kuća reagirala na Putinov govor

No, Bijela kuća je reagirala i na Putinov današnji govor, rekavši kako “večerašnje izjave Vladimira Putina “nisu baš nove” i ne ukazuju na promjenu njegovih strateških ciljeva.

Glasnogovornica Karine Jean-Pierre reagirala je na Putinove izjave tijekom brifinga za novinare održanog u zrakoplovu Air Force One.

Putin je rekao da je Moskva spremna za razgovore o okončanju sukoba u Ukrajini, ali je rekao da Kijev nije spreman sjesti za pregovarački stol.




“Ne radi se o nama, mi smo spremni za pregovore. Ali čelnici u Kijevu odlučili su ne nastaviti pregovore s Rusijom. Vrlo je lako riješiti ovaj problem ako Washington da znak Kijevu da promijeni svoj stav i riješi problem mirnim putem”, poručio je Putin.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.