Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

NEKOĆ DRŽAVNA TAJNICA, SADA MINISTRICA Brnjac bi posjetitelje privukla jednim detaljem, evo kako!

Autor: Dnevno/M.V.

S pozicije državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova, Nikolina Brnjac prešla je na mjesto ministrice turizma i sporta. Kako se snašla na novom poslu, ali i što planira postići rekla je u intervjuu za Večernji list. 

“U politiku sam ušla jer sam smatrala da mogu doprinijeti svojim stručnim znanjem i angažmanom. U prošloj Vladi obnašala sam dužnost državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije bila sam delegirana ministrica za suradnju s Europskim parlamentom. Predstavljati Vijeće, svih 27 država članica, u Europskom parlamentu je izuzetna čast, ali i iznimna odgovornost. Predsjednika Vlade smatram ponajprije kvalitetnim i sposobnim političarom te pravom osobom na čelu HDZ-a, koja može uvesti Republiku Hrvatsku u razdoblje istinske demokratske zrelosti i gospodarskog napretka”, rekla je.

Prokomentirala je i neobičan spoj resora u novom ministarstvu pa je objasnila kako je jedan od ciljeva ove Vlade bio smanjenje broja ministarstava i povećanje njihove učinkovitosti.

“Ova je Vlada svjesna važnosti turizma za cjelokupno gospodarstvo i zato turizam nedvojbeno mora biti zastupljen na kvalitetan način. U svojemu ministarstvu uz turizam brinem se i za sport. Sport i turizam su globalno prepoznatljivi hrvatski brendovi i upravo to želimo iskoristiti kako bismo oba sektora dodatno ojačali. Takva je sinergija prirodna i predstavlja veliku priliku kojom Hrvatsku možemo još bolje predstaviti u svijetu”, govori.

Ipak, u turističkim je krugovima relativno nepoznata, a i zasjela je na čelo resora koji je najpogođeniji koronavirusom.

“Iznimna mi je čast što sam preuzela ovu funkciju. Ona u isto vrijeme predstavlja priliku, ali i veliku odgovornost za cijeli moj tim. Od izazova nikad nisam bježala, a trenutačna situacija s pandemijom COVID-19 predstavlja samo još jedan dodatni motiv u mom radu kroz koji želim ovaj resor učiniti još uspješnijim. Zasad bilježimo odlične brojke u uvjetima pandemije, nadam se da ćemo tako i nastaviti do kraja ljetne sezone koja je naš prvi test. Nakon toga možemo početi više strateški promišljati, graditi na dobrim rješenjima koja smo već isprobali, ali i pronaći nove putove… Naša prilagodljivost i fleksibilnost te angažman svih uključenih dionika svakako nam osiguravaju komparativnu prednost koju moramo iskoristiti”, govori.

Jedan od prvih zadataka za novu ministricu bio je i sastanak s predstavnicima turističkih kompanija i strukovnih udruženja. Prepričala je kako je to prošlo.

“Jedan od mojih primarnih ciljeva na početku ovog mandata, vezan za situaciju s pandemijom COVID-19, u suradnji je s predstavnicima sektora definirati skup ciljeva i mjera kako bismo osigurali povlačenje europskih sredstava, ponajprije putem EU instrumenta za oporavak i otpornost. Na prvom od planiranih redovitih sastanaka dogovorili smo zajedničku pripremu smjernica koje će biti okosnica za kreiranje prioriteta u oporavku hrvatskog turizma. Osim toga, od predstavnika različitih dionika turističkog sektora dobila sam informacije o mogućnostima daljnjeg djelovanja radi podizanja kvalitete i konkurentnosti hrvatskog turizma, što ćemo iskoristiti i pri izradi strateških dokumenata za iduće razdoblje. Kratkoročno ću se potruditi da u suradnji s drugim resorima osiguramo uvjete za povećanje učinkovitosti poslovanja društava i pojedinaca koji pružaju usluge u turizmu”, rekla je.

Turistički radnici prvi su na crti turističke sezone u vrijeme pandemije, a ministrica tvrdi kako su dosadašnje brojke rezultat upravo dobroga zajedničkog rada javnog i privatnog sektora.

“Naše epidemiološke službe, stožeri civilne zaštite na čelu s nacionalnim stožerom, granična policija i svi drugi s kojima smo kontinuirano surađivali i radili na brojnim mjerama i rješenjima, osigurali su temelje zahvaljujući kojima je stvorena prepoznatljivost Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Turistički se sektor na novu situaciju pravodobno pripremio i zato danas imamo ove pozitivne rezultate. Želim zahvaliti svima koji su svojim entuzijazmom, radom i odgovornim ponašanjem doprinijeli situaciji kakvu imamo danas.

Predviđanja govore da će se turizam vratiti na staro tek za dvije ili tri godine, no Brnjac tvrdi kako još ne znamo dovoljno o ovom virusu, a i situacija će uvelike ovisiti i o pronalasku cjepiva, govori.

“Važno je strateški promišljati daljnje korake kako bismo uspostavili održiv i otporan sustav. Pri tome je bitno da se svi ponašamo odgovorno, držimo se propisanih epidemioloških mjera kako bismo održali pozitivan trend dolazaka gostiju u ovoj sezoni i ostvarili preduvjete za održavanje sigurnosti u sljedećim godinama”, dodaje.

Najbolji ambasadori Hrvatske i hrvatskog turizma u zadnje su vrijeme naši najbolji sportaši, a i sama ministrica priznaje kako je Hrvatska uz turizam u svijetu poznata po sportskim uspjesima i našim sportašima. Zbog toga, tvrdi, pokušat će te dvije stavke dodatno spojiti u promociji na vanjskim tržištima.

“Veliki potencijal za promociju Hrvatske, ali i za privlačenje gostiju vidim u održavanju sportskih manifestacija. Neke od njih već imaju dugu tradiciju u Hrvatskoj te ćemo poticati njihovo daljnje održavanje i modernizaciju sadržaja. Za neke druge postoji veliki potencijal te će upravo kroz spajanje turizma i sporta u zajedničko ministarstvo ostvariti mogućnost pojačane promocije i privlačenja posjetitelja.

Ipak, Središnji državni ured za šport je ukinut, no to nije razlog za zabrinutost, smatra.

“Nema potrebe ni za kakvom bojazni sportskog sektora oko spajanja samostalnog Središnjeg državnog ureda za šport s Ministarstvom turizma. Baš naprotiv, spajanjem u jedinstveno Ministarstvo turizma i sporta, sport će dobiti još veću vidljivost i potporu. Sport je nažalost iznimno snažno pogođen pandemijom, pa će mi stoga jedan od prioriteta biti pomoć sektoru da se oporavi u ovim nepredvidivim uvjetima. Svi projekti i programi započeti u posljednje četiri godine imat će se priliku još jače i bolje razvijati. U prošlom mandatu, kad je sport prvi put izdvojen u samostalno državno tijelo iz dotadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, napravljeni su veliki iskoraci te je donesena i prva strategija u području sporta koja je odredila smjernice razvoja toga sektora do 2026. godine. Tom strategijom pod nazivom „Nacionalni program športa 2019. – 2026.“, obuhvaćena su u šest općih i 19 posebnih ciljeva sva područja sporta, a dio utvrđenih mjera i aktivnosti već se provodi.

Naposljetku, otkrila je i što planira postići u mandatu.

“Ostvarit ćemo preduvjete za realizaciju novih investicijskih projekata, podizanja kvalitete i daljnje pozicioniranje Hrvatske kao jedne od zemalja lidera europskog i svjetskog turizma. Vjerujem da ćemo nastaviti biti zemlja velikih sportskih uspjeha te omogućiti našim vrhunskim sportašima sve potrebne uvjete. Isto tako, nastavljamo raditi na projektima kojima ćemo osigurati da budemo puno aktivniji kao nacija te da osvijestimo koliko je bavljenje tjelesnom aktivnošću važno za zdravlje”, zaključuje.

SDP BiH PROZVAO MILANOVIĆA: ’Ovakvo ponašanje šamar je državi, a dijelili smo iste ideje’

Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.