Foto: Davor Pongracic / CROPIX

NEČUVENO! Rodilje u Petrovoj podvrgnute neugodnostima, pralo ih se pred drugim rodiljama, nad umivaonikom

Autor: Dnevno

Nedavno se pojavila informacija da se na odjelu za carski rez u zagrebačkoj Petrovoj, dva mjeseca nakon potresa, novopečene majke podvrću javnim pranjima nad umivaonicima jer u bolnici još uvijek nisu u funkciji tuševi. Istu smo odmah provjerili s ravnateljem koji nam je rekao kako ta informacija nije točna. Odnosno dio informacije je lažan. Nažalost, ne onaj za koji smo se nadali.

Naime, sanitarni čvor s nekoliko kupaonica za rodilje, u relativno kratkom periodu od svega nekoliko dana, koliko su trajali radovi na ovom odjelu, nije bilo moguće koristiti, rekao je ravnatelj prof.dr.sc. Ante Ćorušić i istaknuo kako za to vrijeme u upotrebi nije bilo i nekoliko kupaonica za rodilje.

“Prije toga ove kupaonice su se normalno koristile. Dakle, netočna je informacija kako u cijelom razdoblju nakon potresa tuševi nisu bili u funkciji”, rekao je.

Shodno tome, ispada da se rodilje jesu javno prale ispred umivaonika, pred svim drugim rodiljama, uz pomoć medicinske sestre, ali samo par dana, koliko sanitarni čvor nije bio u funkciji.

“Žalimo zbog objektivnih poteškoća koje su kod nekih naših rodilja izazvale nezadovoljstvo i molimo ih za strpljenje i razumijevanje. Trenutno se ubrzano radi na rješavanju ovog problema, a u međuvremenu je moguće privremeno izmještanje čitavog odjela u prostore s boljim uvjetima za njegu babinjača na drugom katu”, ističe ravnatelj dajući nam nadu da će do pomaka doći.

Zbog potresa, dio odjela na kojem su ranije boravile rodilje koje su porođene carskim rezom pripojen je Odjelu za novorođenčad, a na Odjelu carskih rezova prima se dnevno tri do četiri nove babinjače koje se na njemu zadržavaju prosječno 3-4 dana, rekao nam je ravnatelj, a mi zaključujemo da su se rodilje morale prati ispred još tri ili četiri žene.

No, to nažalost nije jedini odjel ove bolnice koji ne radi stopostotno.

“U potresu koji je zadesio grad Zagreb prije dva mjeseca Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb pretrpila je značajna oštećenja budući se radi o objektu sagrađenom prije više od sto godina. Upravo u dijelu zgrade koji je najviše oštećen nalazio se Odjel intenzivne njege novorođenčadi koji do daljnjega nije siguran za rad”, rekao je te nastavio, “razumljivo je da gubitkom oko četvrtine kapaciteta na Zavodu za perinatalnu medicinu i Zavodu za neonatologiju niti jedan od odjela na tim zavodima ne može funkcionirati stopostotno, no ipak nastojimo u još uvijek otežanim uvjetima funkcionirati najbolje što možemo”.

REBALANS GRADSKOG PRORAČUNA Dječja bolnica i stadion Maksimir ponovo ‘izvisili’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.