fbpx
Foto: Saborska TV

‘NEĆU VAM SE UVLAČITI U DU*E!’ Kakva scena u Saboru, ovo je za dušu isplakati: ‘Ima zastupnika koje moram guglati, ne znam kako izgledaju. Hrvatski narode i ti si odgovoran!’

Autor: Dnevno.hr

Saborski zastupnici danas raspravljaju nekoliko zakonskih prijedloga koji se mijenjaju radi novog modela izračuna plaća službenika i dužnosnika tako da će dužnosnici imati jednaku osnovicu za obračun plaće kao i državni službenici i namještenici.

SDP-ov Arsen Bauk kritizirao je vladajuće.

“Nema besmislenije rasprave od ove u povijesti parlamentarizma, sve o čemu mi raspravljamo imat će isti efekt kao da je Vlada donijela odluku i povećala osnovicu šest posto. Ali, valjda je lakše izmaltretirati, među ostalim i Sabor, nego da premijer Plenković objavi da će povećati plaće državnim dužnosnicima”, rekao je zastupnik.


Zanimljivo, dok se u Saboru raspravlja o povećanju plaća državnim službenicima i dužnosnicima, u Saboru gotovo nikoga nema.

Čak je i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zamijenio veteran Furio Radin.

Dretar: Tu nas nema ni 10 posto

Tu je činjenicu istaknuo Davor Dretar iz Domovinskog pokreta.

“Nisu službenici i dužnosnici jednaki po percepciji javnosti, ovaj visoki dom jedva dobiva prolaznu ocjenu, nikako do 2,5 da imamo ‘kraljevsku trojku’. Javnost smeta, a vidi se i sada, mogu prebrojati, ima nas 11 od 151 zastupnika, niti 10 posto. Oko toga treba razgovarati!”, rekao je na što se uključio i Radin.

“12 nas je. I ja sam ovdje. I klupa postoji, ne samo momčad”, ispravio je Dretara.

Foto: Saborska TV

Miletić: Hrvatski narode, vi ste odgovorni, vi nas birate

Zanimljivo izlaganje imao je i Mostov Marin Miletić koji je, a nije mu prvi put, dosta žestoko govorio o hrvatskim biračima, optuživši ih indirektno za ovakvu situaciju.
“Ima kolega zastupnika u Saboru koje moram guglati jer ne znam kako izgledaju, vidio sam ih 15-ak puta. Ljudi nema, izabrani su, uhljebili se, primaju plaćicu, a nema ih. Tko je odgovoran? Prvo je vlastita odgovornost, ima nekih koje gledam svaki dan. Drugo, hrvatski narode, vi ste odgovorni, vi nas birate. Dobro ste birali, čestitam. Može li narod birati u idući saziv prema onome što vidi? Ovo ponašanje vladajućih meni govori da Vlada nema pravedan sustav plaća i nepravedan je odnos prema državnim službenicima, učiteljima, medicinskim sestrama, bacaju im se mrvice sa stola gospodara, dok oni koji imaju škare i sukno jedu kavijar i jagode.

Naše čistačice u Saboru rade za 3800 kuna, kuhari kao državni službenici dobivaju 5200 kuna, kaže mi,’ Marine, imam troje djece, ja sam mađioničar’. Hrvatski narod je napunio proračun, ne Baltazar. Poduzetnici napunili proračun, a Vlada daje. Ma što daješ ti? U životu se nisam uvlačio u du*e nikome pa neću ni biračima, Vi ste kao glavoč, a rekli su mi da ne budem tako iskren jer me neće izabrati. Hrvatski narode, ti si odgovoran, kao zlatna ribica, dva kruga prođe po staklenci i zaboravi: ‘Sve su nam obećali, bit će dobro’. Da parafraziram Plenkovića, ovaj zakon je lose – lose situacija”, rekao je Miletić.

Novi model izračuna plaća službenika i dužnosnika

Izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika propisuje se jedinstvena osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika u visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, a to će osigurati, naglasio je na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić, kvalitetnu analizu svih koeficijenata, mogućnost usporedbe podataka i objektivnu valorizaciju sustava plaća.
Predlaže se i propisivanje statusa državnog dužnosnika za zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, da glavni ravnatelj policije nema status državnog dužnosnika jer je njegov status reguliran posebnim propisima. Uz to, a propisuje se i novi koeficijent za izračun plaće glavnog državnog revizora.

Zbog jedinstvene osnovice za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnoj službi, izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuju se novi, manji, koeficijenti za utvrđivanje najvišeg iznosa plaća lokalnih dužnosnika, a uređuje se i pravo na naknadu za rad lokalnih dužnosnika i njihovih zamjenika koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno volonterski.

Izmjenama Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka smanjuje se koeficijent za izračun plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka te će se, naveo je Salapić, množenjem službeničke osnovice i novog koeficijenta postići najbliži bruto iznos njihove sadašnje plaće.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u javnom sektoru kojim se jasnije definira pojam javnih službi. Također, otklanjaju se dvojbe oko toga tko se smatra obveznim koristiti Registar zaposlenih u javnom sektoru te obračunavati i isplaćivati plaće putem Centraliziranog obračuna plaća.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.