fbpx
Foto: Pixabay

‘NE STVARAJTE GUŽVE NAKON 1. SIJEČNJA!’! Ministar umirovljenicima objasnio što će biti s obiteljskim mirovinama u novoj godini

Autor: Dnevno.hr

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić u Osijeku je pozvao 155 tisuća osoba koje imaju pravo na korištenje dviju mirovina da ne stvaraju gužve nakon 1. siječnja jer zakonski to pravo mogu zahtijevati do kraja 2023. godine.

“Bez obzira na to koji dan podnijeli zahtjev, pravo će im se priznati s 1. siječnjem 2023.”, poručio je Piletić.

“A u izračunu koji su modeli povoljniji obučeni su i pripremljeni djelatnici HZMO-a, koji će biti dostupni onima koji žele vidjeti koji im je izračun mirovine povoljniji”, poručio je ministar podsjetivši kako je Sabor jednoglasno prihvatio izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju, tako da je pokrenuta nova mini reforma mirovinskog sustava.


“Od 1 siječnja povećavaju se obiteljske mirovine za 10 posto, što će ići automatizmom”, podsjetio je, napominjući da se jednako tako povećavaju i one najniže mirovine, kao što je to bilo 2019. povećanje za 3,13 posto, sada dodatno se povećava za tri posto.

Dvije mirovine od 1. siječnja

Naime, od 1, siječnja građani će po novome moći koristiti dvije mirovine, one osobne i pripadajući dio obiteljske mirovine, što je iznimno važno u trenutcima kada osobe ostanu bez partnera.

Novinari su ministra pitali da komentira dopis skupine stručnjaka u kojem se upozorava da nam privatizirani mirovinski sustav srlja u propast i da smo jedini u Europskoj uniji koji imaju drugi mirovinski stup. Piletić je podsjetio kako nismo jedini te da ima puno zemalja koje imaju kombinacije prvoga i drugog mirovinskog stupa.

“Naravno da upozoravaju na nešto čega smo svi svjesni u ovim trenutcima gospodarskih, energetskih i geopolitičkih kriza, i naravno kada inflacija pokaže svoje zube, da trpe i prinosi u drugom stupu mirovinskog osiguranja”, ocijenio je Piletić.

Isplativost drugog stupa mora se promatrati dugogodišnje, rekao je, ističući da je prosječan mirovinski staž u Hrvatskoj jedva 31 godinu, a na zapadu i sjeveru Europe ti su prosjeci dosegnuli već 40 godina.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.