Foto: Guliver image/REUTERS/Michele Tantussi

‘NE RADI SE O TOME DA SE NEKOME SVIDIMO!’ Salve kritika i ljutnje, ali oni idu dalje, to ih ne dira: Blokiraju ceste, čak se i lijepe za njih, a mnoge su razbjesnili

Autor: L.B.

Klimatski aktivisti u njemačkom glavnom gradu ponovno su blokirali ceste, unatoč nedavnim kontroverzama i oštrim kritikama njihovih metoda. Aktivisti su sjeli na četiri križanja u različitim dijelovima Berlina, a neki su se zalijepili za cestu, rekao je glasnogovornik policije.

Aktivistički prosvjedi izazvali su dugotrajne zastoje u prometu. U berlinskoj četvrti Friedrichshain došlo je i do fizičkog sukoba između vozača i prosvjednika, priopćila je policija.

Prosvjednička skupina Last Generation objavila je da su neki od njihovih članova nosili crno-bijelu prugastu zatvorsku odjeću prosvjedujući protiv pritvaranja prosvjednika u Münchenu zbog ponovljenih blokada.

Prosvjednici na udaru kritika

Od njemačke vlade prosvjednici traže dodatne mjere usmjerene protiv klimatskih promjena.

Skupina je posljednjih nekoliko tjedana gotovo svakodnevno blokirala ceste, a na udaru kritika osobito se našla zbog nedavnog slučaja prometne nezgode u kojoj je stradala biciklistica, nakon što je vozilo berlinskih vatrogasaca kasnilo na intervenciju zbog prometne gužve izazvane blokadama. Ozlijeđena žena umrla je nekoliko dana kasnije.

Nekoliko političara pozvalo je na oštrije mjere protiv prosvjednika, a aktivisti su se na udaru našli i na internetu.

‘Ne radi se o tome da se nekome svidimo’

Policija i državno odvjetništvo još istražuju nesreću kako bi otkrili treba li krivnju pripisati prosvjednicima, a razmatraju moguću tužbu protiv prosvjednika zbog ometanja osoba koje pružaju pomoć.




Unatoč tome, skupina Last Generation odlučna je nastaviti s prosvjednim akcijama te je objavila da je pozvala vladu na razgovor.

“Ne radi se o tome da se nekome svidimo. Radi se o tome da društvo postane svjesno da jurimo prema klimatskoj katastrofi”, navode prosvjednici.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.