Guliver

NE PRESTAJU REAKCIJE NA PUTINOVO RAZMJEŠTANJE ORUŽJA: Zapad odgovorio kako će reagirati NATO

Autor: Dnevno.hr

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je objavio da Moskva planira premjestiti i spremiti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, što je izazvalo brojne reakcije.

Iz Ukrajine poručuju da da je to prvi korak prema destabilizaciji Bjelorusije, koja postaje ruski nuklearni talac, dok NATO ovakvu retoriku opisuje kao opasnu i neodgovornu. SAD ističe kako nema naznaka da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje.

Aleksander Grigorievič Lukašenko već dugo postavlja pitanje razmještanja ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriju Bjelorusije. U tome nema ništa neobično. Prvo, SAD to radi već desetljećima. Već dugo raspoređuju svoje taktičko nuklearno oružje na teritorij svojih saveznika, NATO zemalja u Europi“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Slabije od strateškog nuklearnog oružja

Taktičko nuklearno oružje slabije je od strateškog, ima nižu eksplozivnu snagu, a sustavi isporuke kraći domet.

Vojni analitičar Ivica Mandić je za Dnevnik Nove TV komentirao najnovije događaje na terenu: “Ono što je vrlo važno, sa Zapada su rekli za eventualnu slučajnu uporabu nuklearnog oružja u Ukrajini da će Zapad odnosno NATO odgovoriti konvencionalnim sredstvima. Tu bi u principu došlo do uništenja kompletne ruske vojske koja se nalazi unutar sada trenutačno granica međunarodno priznate Ukrajine.

Operativno umijeće, umijeće ratovanja, sve prestaje kod uporabe nuklearnog oružja. Mi vojnici čak nuklearna sredstva i ne priznajemo kao oružje, jer svrha uporabe njihove je uništenje. Svrha provođenja rata nije uništenje nego ostvarenje političkih ciljeva“, kazao je Mandić

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.