Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

NE PIŠE NAM SE DOBRO! Meteorolozi poslali ozbiljno upozorenje: ‘Hrvatska je u posebnom ranjivom položaju’

Autor: Dnevno.hr

Klimatske promjena tema su ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana koji se slavi 23. ožujka. U povodu ovog važnog datuma iz DHMZ-a ističu kako je promatrajući posljednjih 150 godina vidljivo kako su vrijeme, klima i hidrološki ciklus doživjeli značajne promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću, industrijalizacijom i korištenjem fosilnih goriva.

“Klimatske promjene danas su dio naše svakodnevnice te će u bliskoj budućnosti vrijeme, klima i vode izgledati bitno drugačije od onih o kakvima uče naša djeca u školama”, napominju iz DHMZ-a.

Dvostruko brži rast temperature

Ono što posebno zabrinjava je što je Hrvatska, kao dio Sredozemnog bazena, u posebno ranjivom položaju zbog mogućeg dvostruko bržeg rasta temperature od globalnog prosjeka, izloženosti poplavama, požarima, sušama, toplinskim valovima te porastu razine mora.

“Kako bismo izgradili sigurniju sadašnjost i klimatski neutralnu budućnosti za naraštaje koji tek dolaze važan je doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u planiranju i izradi politika, mjera prilagodbe i procjene rizika. Upravo je jedna od zadaća DHMZ-a pružanje kvalitetnih i pouzdanih meteoroloških i hidroloških podataka te razvoj kvalitetnog sustava prognoze i ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave”, poručuju iz DHMZ-a.

 

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.