fbpx
Foto: Nikola Vilic / CROPIX

NE MOŽE MU NITKO NIŠTA! Ankete predviđaju kako Puljak ponovno slavi, prekida tradiciju splitskih glasača

Autor: Ivor Kruljac

Iako splitski birači imaju reputaciju kako nikada ne biraju dvaput zaredom istog gradonačelnika, HRT-ova anketa najavljuje kako će Puljak ovaj puta, u nedjelju, ipak dobiti ponovno povjerenje grada na izvanrednim izborima. Nakon ostavke koji su potakli nove izbore, a unatoč skandalima njegovih suradnika, 35.3% od  600 ispitanika, navelo je kako će glasovati za Ivicu Puljka. 23.7% birača glasalo bi za drugog favorita, HDZ-ovog Zorana Đogaša, a na trećem mjestu, sa 9.4% birača, sjeo se Željko Kerum. SDP-ov Davor Matijević ima svega 6.2%, a drugi krug prema HRT-ovoj projekciji neće vidjeti ni Mostov Josip Markotić ( 3,7%), Kristina Vidan iz stranke Pametno (3.4%), Tamara Visković iz Možemo! i Nove ljevice (2,7%), kandidat desnih stranaka koje vodi DOmovisnki pokret, Aris Zlodre (2,1%) ni bivši SDP-ovac,  danas neovisni Ante Franić koji je nagrađen sa svega pola posto povjerenja ispitanika. Neodlućnih je, ističe HRT, skoro 13%.

“Poklope li se rezultati nedjeljnih izbora s našom anketom, Ivici Puljku moglo bi se dogoditi da će lakše dobiti drugi gradonačelnički mandat, nego stabilnu i sigurnu većinu u Gradskom vijeću. Prema anketi, u novo bi Gradsko vijeće ušlo šest stranaka, odnosno koalicija. Najviše – oko 31% dobiva Centar. Nasuprot mu je i 10% slabiji savez HDZ-HSS. Gužva je oko trećeg mjesta na kojem je trenutačno Kerumov HGS koji ima 7,3%. Ali tu je odmah i koalicija SDP-HSU sa 7,1%. A nije im daleko ni Pametno za Split i Dalmaciju sa svojih 6,7%. Izborni prag još prelazi Most koji je na 5,4”, navodi HRT govoreći kako se projektna suradnja smiješi vjerojatno ponovno izabranom šefu Splita.

Puljkov centar također je danas podijelio rezultate naručene ankete javnog mijenja koju je Ipsos proveo na 600 ispitanika, a ooja pokazuje slične rezultate, prema kojima Puljak pobjeđuje sa 38%, a Đogaš ga prati sa 24%. Također, što se tiče drugog kruga, Ipsos predviša kako će Puljak imati 50% podrške nasuprot Đogašovih 39%.


Može li u 2. krugu itko ugroziti ovu prednost Ivice Puljka?

U anketi smo tražili reakciju birača na sraz Ivice Puljka s drugo i trećeplasiranim u 1. krugu. Iz obje kombinacije stari gradonačelnik izlazi i kao novi. Riječ je samo o Puljkovoj pobjedi s većom ili manjom razlikom. Tako bi (Puljak 47,5%) s HDZ-ovim Zoranom Đogašem (37,1%) 2.krug završio s prednošću većom od 10% (10,4%) Oko 15% birača u ovoj kombinaciji još ne zna što bi ili je već odlučilo da neće glasati.

Za Puljka bi najbolji protukandidat u 2. krugu bio Željko Kerum. Tu nema nikakve neizvjesnosti ni napetosti. Puljak (53,7%) pobjeđuje Keruma (24,2%) s gotovo 30% (29,5%) glasova više. G8Za ovakav duel ne bi išlo glasati oko 12% (12,4%) birača, dok je neodlučnih blizu 10% (9,7%)

Iako anketa ne predviđa mogućnost sraza HDZ-ova Đogaša i HGS-ova Keruma, ipak smo ispitanicima ponudili mogućnost glasanja i za tu kombinaciju. Željko Kerum i u ovom slučaju kod Splićana izrazito loše prolazi. Dobio bi tek 16% (16,3%) u odnosu na Zorana Đogaša i njegovih gotovo 52% (51,8%). U drugom krugu s ovom dvojicom protukandidata bilo bi i najviše apstitenata (19%) te neodlučnih (12,9%). Ukupno čak 32% (31,9%)

Lakše do drugog gradonačelničkog mandata, nego do stabilne većine

Poklope li se rezultati nedjeljnih izbora s našom anketom, Ivici Puljku moglo bi se dogoditi da će lakše dobiti drugi gradonačelnički mandat, nego stabilnu i sigurnu većinu u Gradskom vijeću. Ali tako bi bilo svakomu na gradonačelničkom mjestu. Takozvana “projektna suradnja” ili ponovni izbori, naizglednija su sudbina buduće splitske vlasti. Ako u međuvremenu glavni politički akteri sličnog ideološkog predznaka ne odluče zatomiti pokazane animozitete.
Šest stranaka/koalicija u novom Gradskom vijeću

Prema anketi, u novo bi Gradsko vijeće ušlo šest stranaka, odnosno koalicija. Najviše – oko 31% dobiva Centar. Nasuprot mu je i 10% slabiji savez HDZ-HSS. Gužva je oko trećeg mjesta na kojem je trenutačno Kerumov HGS koji ima 7,3%. Ali tu je odmah i koalicija SDP-HSU sa 7,1%. A nije im daleko ni Pametno za Split i Dalmaciju sa svojih 6,7%. Izborni prag još prelazi Most koji je na 5,4%.

Mandat u Gradskom vijeću eventualno se još smiješi samo koaliciji desnih stranaka predvođenih Domovinskim pokretom. Trenutačno su na 4,7%. Šanse preostalih – nikakve. A ti ostali su: Možemo-Nova ljevica, savez Nezavisna lista mladih-HSLS, Lista bivšeg SDP-ovca Franića te koalicija HNS-Laburisti.
Pet dana prije izbora za koju će stranku glasati, ne zna još 11% Splićana.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.