Pixabay

Ne cvijeta cvijeće ni u Njemačkoj! Zbog straha od recesije sve više zaposlenih na određeno

Autor: Dnevno

Tvrtke u Njemačkoj sve više zapošljavaju na određeno vrijeme, pokazala je u utorak objavljena studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja iz Nürnberga.

Glavni razlog mogao bi biti i srah od recesije koji Njemačkoj prognoziraju već ove godine. “Od deset novih započetih radnih odnosa, četiri su na određeno vrijeme”, zaključuje ova studija. Posebice poduzeća s više od 75 zaposlenih nerado zapošljavaju na neodređeno radno vrijeme, dok je kod manjih poduzeća zakonska regulacija zaštite od otkaza povoljnija za poslodavca pa su zato ovdje radni odnosi na određeno vrijeme rjeđi.

Tvrtke ugovore na određeno vrijeme sklapaju prije svega kod kratkoročne potrebe za radnom snagom. Institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja je zaključio da unatoč tomu što je u Njemačkoj trenutno oko 1,3 milijuna radnih mjesta nepopunjeno, poslodavci sve češće posežu za ugovorima na određeno vrijeme.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.