Foto: Dragan Matic / CROPIX

‘NE BIH REKAO DA NITKO NIŠTA NE ZNA!’ Šef SOA-e otkrio kako ima saznanja o slučaju Zambija: ‘Ne želim utjecati na slučaj, ali oni će vam reći što treba’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je održana zatvorena sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora, šef SOA-e Daniel Markić nakon sjednice je stao pred novinare i odgovarao na pitanja.

Markić kaže kako je njegovo izvješće prošlo, a više detalja o svemu će doći od šefa Odbora.

Prezentirao je, kaže, rad za prošlu godinu. “Najveći događaj prošle godine bila je brutalna ruska agresija na Ukrajinu, to je dio našeg izvješća, kao i njezine posljedice za Hrvatsku, izravne i neizravne. Obje strane, Zapad i Rusija, ne žele izravni sukob, a nadamo se da i neće, razvoj situacije je nepredvidiv”, kazao je šef SOA-e. Komunicira se o potezima Vladimira Putina, i od prije samog napada, i otada se dijele svi podaci unutar eU-a i NATO-a. “Najbitnija stvar je hrabrost ukrajinskih vojnika, najvažnija stvar je jedinstvo Zapada, na tome se mora raditi”, kaže.

‘Ne bih rekao da nitko ništa ne zna’

Vojnu pomoć nije htio komentirati jer je to u nadležnosti Ministarstva, ali i jer nije siguran da je dobro to komunicirati prema van.

Međutim, Markić je komentirao, među ostalim, i slučaj Zambija.

Kaže kako su uključena četiri ministarstva te da je i SOA na početku sudjelovala, ali nije bilo potrebe da se uključuje u to.

“Ne bih rekao da nitko ništa ne zna, ali dopustite da te četiri institucije skupe sva potrebna saznanja pa će vam reći što treba. Ne bih komentirao da ne bih ja slučajno utjecao na ovaj slučaj, ne bih komentirao”, kaže na pitanja o ovom slučaju. Dodaje i kako vjeruje da će nadležne institucije napraviti najbolje što mogu.




Što se tiče najava premijera da će mijenjati zakon kako bi se spriječilo curenje informacija iz istraga kaže kako to treba bolje urediti. “Možemo svi pretpostaviti tko je AP”, kaže na pitanja novinara, ali izbjegao je dati konkretan odgovor rekavši da je bitno da se država bori protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“SOA, MUP, USKOK, PNUSKOK, EPPO, svi smo dio jednog…”, govori.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.