Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAVALI NARODE, BESPLATNI VRTIĆI SVIMA! Kandidati za gradonačelnika Zagreba puni obećanja, analitičar otkrio u čemu je trik, ekonomistica upozorava: Da, ali uz otkaze

Autor: Mia Peretić

Proljeće nagovještaju visibabe, ljubičice ili jaglaci, a izbore bilo koje vrste kampanje pune obećanja.

Tako smo u samo jednom danu od tri kandidata mogli čuti pregršt obećanja, kandidati HDZ-a i Domovinskog pokreta Zagrebu garantiraju besplatne vrtiće, dok se Mostov takmac koncentrirao na škole.

Miroslav Škoro do prije nekoliko dana nije ni znao ulazi li u utrku za čelnog čovjeka metropole, a na današnjem službenom predstavljanju kandidature na zagrebačkom Cvjetnom trgu već je bio pun ideja. Kaže, oporavit će gradske financije, komunalnu i prometnu infrastrukturu, provest će obnovu nakon potresa, zatvoriti Jakuševac, pokrenuti izgradnju sigurne i suvremene bolnice i nacionalnog stadiona koji bi se možda zvao po Zlatku Cici Kranjčaru.

“Kada dobijem izbore, mnogo je toga od kuda treba krenuti, ali financije su najvažnija stvar. Za početak moraju biti besplatni vrtići”, istaknuo je Škoro i bacio rukavicu konkurentima.

Izazov je prihvatio HDZ-ov Davor Filipović rekao je da će novim, odgovornim modelom upravljanja u Zagrebu osigurati sredstva da sve obitelji imaju besplatni dječji vrtić. “Izračunali smo da je za tu mjeru potrebno do 100 milijuna kn”, rekao je Filipović i napomenuo kako to nisu obećanja, već realnost. Bocnuo je i Škoru, rekavši da on blage veze nema koliko bi uopće stajali besplatni vrtići.

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot obećao je napraviti OŠ u Čulincu koja je trebala biti napravljena još 1960-tih, ali do danas nije izgrađena. Škola će se nalaziti na mjestu na kojem je odavno predviđena, na granici kvartova Trnava i Čulinec.

“Školu bismo izgradili po najmodernijim standardima, a planiramo isto tako napraviti i osnovnu školu u Španskom. Novce za nove škole povlačili bismo iz europskih fondova. Za povlačenje novca iz EU imamo znanje i motivaciju. Barake koje sada gledate, zamijenit će suvremena škola. Kad preuzmemo vlast, urbana legenda o školi u Čulincu bit će realizirana”, rekao je Troskot.




Ekonomistica kaže, ista razina socijalnih prava održiva je ako se negdje podijele otkazi

S obzirom na to da svaku besplatnu mjeru ipak netko na kraju plaća, za komentar koliko su ova obećanja održiva zamolili smo ekonomisticu Vedranu Pribičević.

“Ako uzmemo u obzir da je dug grada Zagreba prošle godine prešao 1,3 milijarde kuna, jedini način da se održi ista razina socijalnih prava jest da se negdje podijele otkazi”, rekla je i dodala kako je u Zagrebu 39 690 djece koja idu u vrtić te, ako je ekonomska cijena 1900 kn mjesečno, množenjem dolazimo do toga da bi cijena te mjere bila 75,4 milijuna kuna mjesečno, odnosno 905 milijuna kuna godišnje.




“Čisto za ilustraciju koliko je taj broj ogroman, to je šestina ukupnog planiranog prihoda od poreza na dohodak i prireza koji je glavni izvor financiranja grada (40%)”, kaže nam Pribičević.

Što se, pak, Troskotove najave o školi u Čulincu, Pribičević kaže, to se zapravo i može financirati EU novcem, dok se besplatni vrtići ne mogu.

“No, pitanje je li škola potrebna. Možda škola više nije tamo potrebna jer nema dovoljno djece. To ne znamo”.

Politički analitičar: Počeo je lov na Bandićeve birače

Zanimljivo, svi kandidati su do sada nastojali napraviti odmak od Bandićevog načina upravljanja gradom, redom naglašavajući kako je Zagrebu potrebno transparentan financijski menadžment. Bandićev sprovod bio je u srijedu, a samo tri dana kasnije kandidati u jednom danu naredali obećanja kakva smo navikli slušati baš od Milana.

Politički analitičar Tomislav Stipić nam kaže, Škorina i Filipovićeva najava o besplatnim vrtićima znači da je počeo lov na Bandićeve birače.

“Obojica znaju gdje su oni najtanji i na koja obećanja će se uloviti, Bandić je u 20 godina nastupao s istih pozicija profilirajući se kao Robin Hood, zaštitnik onih koji nemaju, a uzimajući svima. Nedostatak strategije takvoj politici doveo je do toga da Zagreb danas ima dug od milijardu i 300 milijuna kuna. Tu mi je Škoro čak nešto iskreniji jer do sada nije pričao o financijama Zagreba, no kandidat HDZ-a Filipović stalno priča o tome da će promijeniti način postupanja ili trošenja financijskih sredstava i okrenuti tu politiku za 180 stupnjeva. Po ovom obećanju izgleda da će nastaviti Bandićevu financijsku politiku”.

Dodaje, to ga ne čudi jer je Filipović četiri godine u Gradskoj skupštini dizao ruku za Bandićeve proračune. “Kao građanin bih pozdravio da su kandidati rekli da će zadržati ovu cijenu vrtića, no da će se strukturnim reformama potruditi da za tu cijenu djeca,m roditelji i odgojitelji dobiju više no što imaju sada. Poznato je da zagrebački vrtići dugo vremena nisu poštivali standard od 15 kuna po obroku za dijete, već je bio na devet kuna. Što nekom roditelju koji može platiti vrtić znači da je on besplatan ako mu dijete nema standard kao u drugim gradovima. Sve je zamagljivanje očiju birača i nastavak politike Milana Bandića, u prvom redu od strane HDZ-ovog kandidata. Ako dobije vlast, čini se da će Zagreb biti u još većim problemima no što je sada”, zaključuje Stipić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.