fbpx
Foto: Guliver/Petr Kupec (CTK via AP)

‘NATO TO JOŠ NIJE SHVATIO’ Orbanova crna prognoza: ‘Postoje sve šanse da se borbena fronta približi Mađarskoj’

Autor: Dnevno.hr

Jedini način da se zaustavi ratna inflacija jest stati na kraj ratu u Ukrajini, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orbán za mađarski javni radio, u intervjuu tijekom kojeg je također najavio da će vlada ubrzati razvoj mađarskih oružanih snaga, piše Hungary Today.

“Dok Mađarska službeno obuzdava cijene pojedinih proizvoda, ratna se inflacija tim sredstvima može samo privremeno i djelomično prigušiti. Umjesto nametanja dodatnih sankcija, potreban je prekid vatre praćen sporazumom unutar okvira za mirovne pregovore”, rekao je Orbán istaknuvši da se Mađarska zbog rata u Ukrajini trenutno nalazi u obrambenom položaju i da sada nije vrijeme za investicije, pa čak ni za veće plaće.

Mađarski premijer je spomenuo da će Mađarska za dva do tri puta ubrzati razvoj svoje vojske napomenuvši da se NATO još nije suočio s mogućnošću ‘kolapsa ukrajinske fronte’, dodajući da postoje ‘sve šanse’ da se fronta približi Mađarskoj.


“Obrambene sposobnosti Mađarske moraju se radikalno pojačati uz ‘nadljudske napore”, rekao je, a “kako bismo osigurali mir, sada moramo masovno ojačati naše vojne sposobnosti“.

Osvrnuo se i na izbjegličku krizu napomenuvši da je Mađarska zbog rata u Ukrajini u težoj situaciji od drugih zemalja jer je u u njihovu zemlju dosad ušlo 800.000 izbjeglica, dok je ove godine broj ljudi koji su ilegalno prešli granicu premašio 100.000.

Kad je riječ o statusu Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU, koji je Europsko vijeće odobrilo prošlog tjedna, Orbán je rekao da će status Ukrajine pomoći u jačanju prava etničkih Mađara koji tamo žive.

Što se tiče Bosne i Hercegovine i njezinog neulazak u skupinu zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU, Orbán je rekao da zapadnoeuropskim čelnicima još uvijek nedostaje osnovno razumijevanje po pitanju integracije Zapadnog Balkana u EU, a brzorastuća migracija izravan je dokaz da te zemlje trebaju biti primljene u klub.

 

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.