NATO poziva Prištinu da ukine carine, a Beograd kampanju protiv Kosova

Autor: Dnevno/Dr. K.

Pet sila NATO-a zajednički je u utorak pozvalo Srbiju i Kosovo da deblokiraju pregovore o normalizaciji odnosa i dođu do obvezujućeg dokumenta u interesu regionalne stabilnosti.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija traže od Kosova da ukine carine na robu iz Srbije, a od Beograda da prekine kampanju kojom od drugih zemalja traži da povuku priznanja Kosova.

Tzv. Kvinta želi vidjeti “punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obvezujući sporazum”, stoji u njihovu priopćenju.
No, visoki srbijanski dužnosnik zadužen za Kosovo smatra da je Kvinta zapravo zatražila od Beograda da se prestane odupirati neovisnosti Kosova i istaknuo da će Srbija i dalje štititi nacionalni interes za dobrobit Srba na Kosovu.

Šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić ocijenio je da pet zemalja izjednačava “nasilje Prištine i kršenje slobode prometa robe i kapitala te međunarodnih obveza” s borbom Srbije protiv priznanja neovisnosti i agresivnog vanjskopolitičkog ponašanja Kosova.

“Je li isto kad bacate pod noge međunarodno pravo i kada se zalažete da, sukladno pravilima UN-a i vlastitim ustavom i Rezolucijom 1244 (Vijeća sigurnosti UN o Kosovu) spriječite nekoga da, mimo procesa dijaloga, postigne priznanje neovisnosti”, upitao je Ðurić.

Istaknuo je da je Beograd spreman za nastavak prekinutog dijaloga s Prištinom, ali tek kad kosovske vlasti ukinu jednostranu odluku o uvođenju carina od 100% na uvoz robe iz Srbije (i BiH).




Autor:Dnevno/Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.