fbpx
Foto: Zeljko Hajdinjak / Ante Cizmic / Cropix

‘NATO NAS NEĆE SPASITI, KAPACITETA NEMAMO!’ Loša vijest za hrvatsku obranu: ‘Dok BiH zarađuje milijune, Hrvatska čeka’

Autor: I.G.

U jeku rata u Ukrajini, političkih i etničkih napetosti u regiji i nezapamćene ekonomske krize, u Hrvatskoj je zabilježen jedan ogroman vojni propust. Naime, nedavno je pokrenuta tema popunjenosti vojnih skladišta topničkim streljivom i protuoklopnim sredstvima, a kako je istaknuo i sam predsjednik Zoran Milanović, Hrvatska vojska ima veliki problem s manjkom streljiva.

Neka od sredstava koje se dan danas nalaze u vojnim skladištima nabavljena su još za vrijeme Domovinskog rata, a kako za sada stvari stoje, neće se uskoro pokrenuti nabava vojnog streljiva.

Kako nam govori nezavisni novinar i vlasnik portala Trafika Danko Radaljac, u ovoj situaciji ne može se niti reći da smo potkapacitirani, jer bi to podrazumijevalo da određeni kapaciteti streljiva postoje.


“Mi nemamo nikakve kapacitete. Sve streljivo koje imamo, a da nije iz starih zaliha, nabavljeno je kupovinom. Valja naglasiti da za ovo nije odgovoran vojni vrh, jer nisu oni ti koji odlučuju o tome da je Hrvatskoj potrebna tvornica streljiva. O tome mora odlučiti politika, a taj problem nije se riješio već 30 godina”, rekao je Radaljac.

Kaže da je izgradnja tvornice cjepiva, kao i sve ostalo u Hrvatskoj, samo prazna priča koju političari vole pokretati.

“Svako malo njima su puna usta toga. Tako je sada i Milanović to komentirao. Podsjetimo da je taj čovjek bio premijer četiri godine. Držao je izvršnu vlast i mogao je riješiti taj problem. Dapače, sjećam se da je tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović imao ideju javno-privatnog partnerstva s HS Produktom i ulaganju u zajedničku tvornicu streljiva”, rekao je.

Kotromanovićeva ideja na žalost se nije realizirala, no njegov nasljednik Damir Krstičević spominjao potrebu za tvornicom streljiva. Nakon toga, 2019. godine, tijekom pregovora s Izraelom o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova, pokušala se ugovoriti i investicija u gradnju tvornice streljiva u Karlovcu.

“Na kraju nismo nabavili avione, niti smo dobili tvornicu. Onda se dogodi jedan globalni rat u Ukrajini. Sada se vidi da streljiva ne nedostaje samo Hrvatskoj, već cijelom svijetu. U slučaju bilo kakvog sukoba, čak i ograničenog karaktera, upitno je koliko imamo raspoloživog streljiva”, rekao je.

Ne možemo se oslanjati samo na NATO

Hrvatska kao članica NATO saveza uživa sve prednosti kao i druge članice, a tu je i činjenica da bismo, u slučaju vojnog sukoba, mogli računati na pomoć saveznika. No, kako navodi Radaljac, oslanjati se na pomoć drugih u takvoj situaciji može se pokazati kao fatalna greška.
“Mi često govorimo o dužnosti ostalih zemalja, no istovremeno iz krila predsjednika Milanovića šalju se poruke poput ‘zašto bismo mi pomagali i nosili te dužnosti?’. Dakle, mi bismo da drugi ispunjavaju svoje dužnosti, a mi ne ispunjavamo svoje. NATO je tu sjajan kao svojevrsni kišobran, ali ne možemo se samo na njih oslanjati”, rekao je Radaljac.

Rat u Ukrajini pokazao je da jedinstvo u NATO savezu kao takvo i ne postoji. Pomoć Ukrajini uzrokovala je brojne kontroverze, a vidi se i da postoje različita mišljenja, politike i struje unutar samog saveza.

“Sutra se može postaviti pitanje ‘dati ili ne dati streljivo Hrvatskoj?’ kao što se danas vodi rasprava o tenkovima i Ukrajini. Prodaja vojnog materijala i opreme uvijek je politička odluka, a ne vojna. Puno toga ovisi o političkom trenutku, a oslanjati se na to da će nas netko drugi spasiti nikada nije dobro”, rekao je.
BiH izvozi 100 milijuna eura streljiva

S druge strane, dok hrvatskoj vojsci nedostaje adekvatnog streljiva, vojska Srbije nabavlja protuzračne sustave, borbene avione, jurišne helikoptere i dronove. Čak su povisili i plaće u vojnom sektoru za 25 posto, a brojevno stanje srpske vojske trenutno iznosi 80.000 ljudi. S druge strane, Republika Srpska ima 50 000 ljudi pod oružjem. Sve se to događa u jeku velike krize na Kosovu i Metohiji, kao i krize vlasti u Crnoj Gori. No, kako nam govori Radaljac, Balkan je “trusno područje” na kojem je najveće bure baruta upravo Republika Srpska.

“Posljednjih nekoliko stoljeća je takva situacija. RS je jedan globalni karcinom koji iz dana u dan prijeti novim eskalacijama. Ne živimo mi ovdje na mirnim terenima”, rekao je.

Navodi da BiH godišnje izveze streljiva u vrijednosti od 100 milijuna eura, no to streljivo nikada ne završi u Hrvatskoj.

“Glavni izvozni partneri su im Turska, Saudijska Arabija i SAD. Oni proizvode stare, istočnjačke kalibre streljiva, dok su nama potrebni zapadni P56, 7-62 i u krajnjoj liniji topnički od 155 milimetara. Sada i Ukrajina pati zbog manjka te vrste topničkog streljiva, budući da ga je teško nabaviti bilo gdje u svijetu. To pokazuje da jedna mala država, unatoč tome što je politički u potpunosti razapeta, može imati svoje tvornice streljiva”, rekao je.

Kaže kako se treba postaviti pitanje kako je Češka uspjela postati globalni igrač u proizvodnji streljiva.

“Češkoj je rat u Ukrajini uletio ‘kao nož u putar’. Oni sada izvoze ogromne količine streljiva, jer svijet godinama nije bio spreman na ovakav rat. Sada je pitanje tko će imati zalihe. Mi jednostavno ne radimo stvari koje bismo trebali raditi. Našim političarima važno je pokazati se, a stvarni problemi na žalost nisu na cijeni u Hrvatskoj. Previše smo birokratizirani i možemo se samo moliti da ne uletimo u nikakav sukob u narednim godinama”, rekao je Radaljac.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.